31/10/08

ΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΜΕΣΑΓΡΟ

Μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η πρωτοβουλία του Προέδρου του Τοπικού Διαμερίσματος Μεσαγρού κ. Νίκου Τζίτζη, να οργανώσει συνέντευξη για τον τοπικό τύπο, στις 25/10/08. Απλά, με ηπιότητα και χαμόγελο (και μια κούπα ζεστό καφέ) ο Πρόεδρος εξέθεσε με υπομονή όλα τα προβλήματα του Διαμερίσματος, τονίζοντας σε ποιο σημείο βρίσκεται η λύση του καθενός. Πολύ καλή πρωτοβουλία που πρέπει να βρει μιμητές (για να είμαστε δίκαιοι σε παρεμφερείς ενέγρειες έχει προβεί και ο κ. Ν. Μαρίνος, Πρόεδρος Τ. Δ. Κυψέλης). Με κάλεσε (όχι ως ... blogger) ως πρώην Πρόεδρο του Μεσαγρού. Ήταν φανερό ότι αντιμετωπίζει το ίδιο με μένα, όταν ήμουν στη θέση του. Την έλλειψη ενεργοποίησης κάποιων αρμοδιοτήτων για το Διαμέρισμα εκ μέρους του Δήμου. Έτσι δεν έχασα την ευκαιρία να του θέσω κάποια ερωτήματα σχετικά με την συνεργασία του με το Δήμο και το ρόλο της ισόρροπης ανάπτυξης για το Νησί, που αναφέρω συνοπτικά:
1) ΣΗΜΕΡΑ Η ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ;
Έχει μεγάλη σημασία. Δεν είναι ικανοποιητική, γιατί με τα χίλια ζόρια κάνουμε κάτι για την καθημερινότητα και οι παρεμβάσεις γίνονται με δυσκολία και διαπροσωπικές επαφές με στελέχη (Δήμαρχο, αντιδημάρχους κλπ).
2) ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ, ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ;
Το ότι δε "λειτουργεί" το Τ. Δ. είναι πολύ αρνητικό και αίτιο είναι το ότι μπορεί να υπάρχουν αρμοδιότητες κλπ στα λόγια, αλλά αυτό δε γίνεται και στην πράξη.
3) ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ;
Θα έπρεπε ήδη να έχει δείξει θετικά σημάδια και ενδιαφέρον για τα Τοπικά Διαμερίσματα.
4) ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ;
Δεν υπάρχει συνεργασία με τα άλλα τοπικά συμβούλια και το κακό είναι ότι και οι κοινές συναντήσεις όλων των Προέρδρων και συνεργασία μαζί του, που είχε ξεκινήσει ο κ. Δήμαρχος, σταμάτησαν.
5) ΤΙ ΜΕΛΛΟΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΤΟΠ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2";
(Μετά από ομαδικά γέλια) Θα είναι το τέλος τους...
Λίγα λόγια, απλά, ευγενικά με πολλά μηνύματα !!!

28/10/08

"ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΕΡΜΑ ΚΑΙ ΨΟΦΑΝΕ" ;


(Εϋνάρδειο - 28/10/2008 - ώρα 10.15)


Λίγο πριν τη δοξολογία με τον εθνικό ηθικό μου στο απόγειό του, ξαφνικά προσγειώθηκα απότομα. Περιμένοντας την έλευση των επισήμων πήρα τούτη τη φωτό. Τελικά, το ΟΧΙ το είπαμε στους "οχτρούς" τότε. Σήμερα, όμως μας νίκησε ο χρόνος.
Το ΟΧΙ στη συνεχιζόμενη καταστροφή των καποδιστριακών κτηρίων πότε θα το πούμε;

19/10/08

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ...




Βρέστε πότε και πού δημοσιεύτηκε αυτή η γελοιογραφία και θαυμάστε ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ μας ταλανίζει το πρόβλημα της ύδρευσης, σε πόσα προεκλογικά μπαλκόνια έχει πρωταγωνιστήσει, αλλά λύση ακόμα δεν δόθηκε !!!
Όποιος το βρει (έστω και σε προσέγγιση πενταετίας) σημαίνει, πάντως, ότι είναι διαβασμένος στα τοπικά ζητήματα. Περιμένουμε το σχόλιο - απάντησή του (πάντα θετικά και καλοπροαίρετα).

18/10/08

ΨΑΡΙΑΝΑ - ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ



Πριν 60 σχεδόν χρόνια, επί δημαρχίας Τότη Χατζή, κάποιοι θυμούνταν την ιστορική αξία του σπιτιού του Κανάρη, στα Ψαριανά. Ανάρτησαν αυτήν την πλάκα.


Σήμερα το σπίτι του Πυρπολητή, που σοβαρό ρόλο έπαιξε και στην Επανάσταση αλλά και στην μεταεπαναστατική Αίγινα, γκρεμίζεται ξεχασμένο, λίγα μόλις μέτρα από το λιμάνι. Την ίδια τύχη έχουν και όλα τα ιστορικά σπίτια της συνοικίας των Ψαριανών.


Αναζήτησε κανείς ποτέ την ιστορία τους? Έψαξε τους σημερινούς ιδιοκτήτες? Αν όχι το Κράτος δεν θα έπρεπε να το κάνει ο Δήμος?


Οι εικόνες μιλάνε μόνες τους ...

17/10/08

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Με κοινό δελτίο τύπου οι Σύλλογοι Γονέων Γενικού Λυκείου και 1ου Γυμνασίου μας ενημερώνουν ότι στις 12/10/2008, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συλλόγων σε συνεργασία με τα μαθητικά συμβούλια, για την κατάργηση της διπλοβάρδιας στην Αίγινα, έγινε με επιτυχία. Παραβρέθηκαν πολλοί γονείς, δόθηκε μικρή, αλλά πολύ όμορφη, συναυλία από μαθητές και συγκεντρώθηκαν 300 περίπου υπογραφές συμπαράστασης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωπος του κ. Δημάρχου, Δημοτικοί Σύμβουλοι και μέλη τοπικών κοινωνικών φορέων του Νησιού.
"Τα αποτελέσματα της δυναμικής αυτής εκδήλωσης", αναφέρουν οι γονείς, "της αναβάθμισης της συνεργασίας Δήμου – Γονέων αλλά και της επερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή, ήδη φάνηκαν. Οι καταλήψεις στο Γενικό Λύκειο και στο ΕΠΑΛ τερματίστηκαν, τα Σχολεία επανήλθαν στους κανονικούς ρυθμούς τους και ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες συνεννοήσεις με το Σύλλογο καθηγητών του ΕΠΑΛ. Το πρακτικό της υπηρεσιακής σύσκεψης της 6/10/08 υπογράφεται από όλες τις πλευρές αλλά και αυτό της καταλληλότητας του οικοπέδου του 1ου Γυμνασίου, επιτέλους, «ξεκόλλησε» από κάποια συρτάρια. Τέλος, η Τεχνική Υπηρεσία της Νομαρχίας έκανε την αναγκαία αυτοψία. Με συγκρατημένη αισιοδοξία παρατηρούμε τις εξελίξεις και τονίζουμε ξανά την ανάγκη να κινηθούν όλοι οι αρμόδιοι με γρήγορους ρυθμούς, γιατί ο χρόνος κυλάει εις βάρος της ποιότητας της παρεχόμενης στα παιδιά μας Εκπαίδευσης."

ΤΟ "ΑΙΓΙΝΑ. Μ.ΠΡΟ.ΣΤΑ." ΕΥΧΕΤΑΙ Ο,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.

13/10/08

ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ... ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Αγαπητοί συνοδοιπόροι αυτού του μπλογκ, έχω μιλήσει μίλησα για τα μέτρα και ημίμετρα που κατατρύχουν την Αίγινα και για τη λανθασμένη αντιμετώπιση της λαϊκής βάσης του Νησιού. Οι απόψεις μου αυτές έγιναν αποδεκτές με ποικίλα σχόλια από επαινετικά ως "παραφιλολογικά" και παραπολιτικά.
Μια και πρέπει να αναζητήσουμε θετική πορεία σκέφτηκα να "ανεβάσω" τη γνώμη μου και για ένα ζευγάρι εννοιών στενά δεμένο με τα προηγούμενα άρθρα που ανέφερα, τις προθέσεις και τα αποτελέσματα.
Η διάσταση μεταξύ των "άριστων" προθέσεων και του "αναμενόμενου" αποτελέσματος είναι γενικότερο πρόβλημα της Ελλάδας. Κάθε τέσσερα χρόνια τα τηλεοπτικά πάνελ, τα προεκλογικά μπαλκόνια και τα αναλόγια βρίθουν προθέσεων, ευεργετικών μέτρων για το λαό και για την "ανακούφιση των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων" και των "ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων" κλπ κλπ.
Μετά, όμως, οι ενισχύσεις διαπιστώνονται μόνο στους τραπεζικούς λογαριασμούς και στα Ε9 των κομματικών γόνων και τα μόνα που ανακουφίζονται είναι τα ψάρια κάποιων λιμνών γιατί τα ευλογούν διάφοροι μοναχοί. Αναμενόμενα αποτελέσματα φτωχά έως ανύπαρκτα για τον μισθωτό, τον μεροκαματιάρη, τα παιδιά των 700 ευρώ (G700) ή και λιγότερων, για τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς της πείνας, για τον πένητα συνταξιούχο του ΟΓΑ, τον αγωνιστή της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, τον πολύτεκνο και … τόσους άλλους.
Από προθέσεις όμως έχουμε μπουχτίσει και στην Αίγινα. Αυτό το μήνα έτυχε να βρεθώ σε επίσημες εκδηλώσεις που έγιναν στο Νησί. Στην αρχή, "ως είθισται", έγιναν οι απαραίτητοι χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους μας. Εκεί, αφού δόθηκαν τα απαραίτητα συγχαρητήρια, ακολούθησαν οι διαβεβαιώσεις των καλύτερων προθέσεων για Καποδιστριακά, για Εκπαίδευση, για νεόκοπους θεσμούς, για Μουσεία και γενικά για κάθε "επιστητό". Αν εκείνη τη στιγμή το βλέμμα μας ξέφευγε από τον ομιλούντα "επίσημο" και παρατηρούσε τα πρόσωπα κάποιων παρευρισκόμενων που παρακολουθούν την τοπική κοινωνικοπολιτική ζωή και δράση, θα διέκρινε ένα χαμόγελο γεμάτο νόημα. Άλλα βλέπετε λένε οι εκλεκτοί των πολιτών από όλες τις πλευρές, στις επίσημες εκδηλώσεις, σκορπίζοντας προθέσεις και διαβεβαιώσεις απλόχερα και χαϊδεύοντας αυτιά ανάλογα με το ακροατήριο και άλλα τα απτά αποτελέσματα, που συνήθως είναι κατώτερα των προσδοκιών.
Δεν θέλω με τούτες τις σκέψεις, να μηδενίσω φυσικά τα καλά έργα και πράξεις από όποιον και να προέρχονται. Ο Δημότης, όμως, εισπράττοντας μια σκληρή ελληνική πραγματικότητα, ζώντας μέσα σε μια κοινωνία που οι θεσμοί της δοκιμάζονται και εκ των πραγμάτων είναι υπό κρίση και επανεξέταση, δε ζητά υπερβολές, μικροπολιτική και αμετροέπειες ΚΑΙ στην Αίγινα, που ζει όλη τη ζωή του. Από τους επίδοξους πρωταγωνιστές της τοπικής πολιτικής ζωής ζητά ειλικρίνεια, ευθύτητα και αλήθειες. Ζητά ανθρώπινο πρόσωπο και έμφαση στην καλυτέρευση της καθημερινής ζωής. Η νεολαία ζητά να την πλησιάσουμε με τρόπους που της ταιριάζουν. Η κοινωνία της Αίγινας ζητά βήματα προόδου και σταθερότητας. Μόνο τότε θα πάμε ΜΠΡΟΣΤΑ.

9/10/08

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΕΙ Η ΑΙΓΙΝΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΤΕΛΙΚΑ; ΓΡΑΨΤΕ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΑΣ...

Αγαπητοί (-ές) επισκέπτες (-τριες) της ιστοσελίδας ΑΙΓΙΝΑ Μ.ΠΡΟ.ΣΤΑ., στο χώρο αυτό ας γράψουμε αν θέλουμε ο καθένας τις σκέψεις του, για το πώς μπορεί να γίνει η Αίγινα καλύτερη...

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΙΠΛΟΒΑΡΔΙΑΣ - ΚΑΤΙ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ

Αποσπάσματα από κοινό δελτίο τύπου Συλλόγων Γονέων του 1ου Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου:

"Ελπιδοφόρα τα αποτελέσματα της σημερινής σύσκεψης, που έγινε στο κτήριο του ΕΠΑΛ ΕΠΑΣ με πρωτοβουλία του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.) κ. Ξανθοπουλίδη. Έλαβαν μέρος: Ο Δήμαρχος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, οι Προϊστάμενοι του 4ου Γραφείου Δ. Ε. και του Γραφείου Τεχνολογικής Εκπ/σης, οι Πρόεδροι των Συλλόγων Γονέων, οι Διευθυντές των Γενικού Λυκείου, 1ου Γυμνασίου, ΕΠΑΛ ΕΠΑΣ, ΙΕΚ Αίγινας και ΣΕΚ , εκπαιδευτικοί και δημοτικοί σύμβουλοι... Κατά την πολύωρη σύσκεψη, από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις, τέθηκαν όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν, έγινε αυτοψία των χώρων και συζητήθηκαν τεχνικά θέματα. Μετά τη σύσκεψη, οι παριστάμενοι επισκέφτηκαν τους καταληψίες μαθητές.... Οι Σύλλογοι Γονέων δια του εκπροσώπου τους δήλωσαν ότι περιμένουν από όλες τις πλευρές το καλύτερο, ώστε να κατοχυρωθεί το συνταγματικό δικαίωμα όλων για ίσες ευκαιρίες στη μάθηση. Η κρίση στο χώρο της Εκπαίδευσης της Αίγινας, που αυτό το διάστημα βρίσκεται σε κορύφωση με την κατάληψη του κτηρίου του Λυκείου, βρίσκει και τους γονείς να ανακοινώνουν δημόσια ότι τάσσονται ανοικτά στο πλευρό των μαθητών. Σήμερα, έγινε με μεγάλη επιτυχία ανοικτή Γενική Συνέλευση και ομόφωνα αποφασίστηκε να διοργανωθεί ανοικτή εκδήλωση διαμαρτυρίας, την Κυριακή 12/10/08, ώρα 11.00 πμ, στην παλιά προβλήτα του λιμανιού και να μην υποσταλεί η σημαία των διεκδικήσεων αν δεν υπάρξουν απτά αποτελέσματα των δεσμεύσεων της σημερινής σύσκεψης".

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ. ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΠΛΟΒΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ.

6/10/08

Η ΔΙΠΛΟΒΑΡΔΙΑ ΓΕΝΝΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ




ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
Αίγινα, 6/10/2008

Κοντά στους μαθητές και τις μαθήτριες βρέθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας, 6/10/2008, τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Γονέων Γενικού Λυκείου και 1ου Γυμνασίου. Σε σύντομη ομιλία του προς τα παιδιά ο Πρόεδρος των Γονέων του Λυκείου κ Νεκτάριος Κουκούλης, αφού συγχάρηκε τα παιδιά για τη σωστή περιφρούρηση της κατάληψης, τους ανακοίνωσε τις αποφάσεις κοινής συνεδρίασης των Διοικητικών Συμβουλίων που έγινε το βράδυ της Κυριακής.

Παρακαλούμε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να δώσουν την μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα στο ζήτημα καθώς και να κοινοποιήσουν αυτό το Δελτίο Τύπου σε όσα άλλα ΜΜΕ μπορούν.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
Κρητικού Ειρήνη, Πρόεδρος Γονέων 1ου Γυμνασίου
Κουκούλης Νεκτάριος, Πρόεδρος Γονέων Γενικού Λυκείου

5/10/08

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Αίγινας επιχορηγεί φοιτήτρια

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Αίγινας επιχορηγεί φοιτήτρια.
28.09.08
Για δεύτερη χρονιά, ο Σύλλογος προχώρησε στην υλοποίηση της απόφασής του για χορηγία ενός από τους επιτυχόντες μαθητές στα ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Η φοιτήτρια που φέτος επιχορηγήθηκε με το ποσόν των 800 € για την αντιμετώπιση των πρώτων φοιτητικών δαπανών της, είναι η Βικτώρια Σταθοπούλου – Σέυμουρ (φωτογραφία), που πέτυχε στο τμήμα Κοινωνιολογίας της Παντείου στην Αθήνα. Αναδείχθηκε μετά από κλήρωση μεταξύ όλων των επιτυχόντων, που έγινε ενώπιον καθηγητών και μαθητών, στις 15/9/08. Το ύψος του ποσού της ετήσιας χορηγίας καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ανάλογα με τις τρέχουσες οικονομικές δυνατότητες του Συλλόγου.

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ"



Ολοκληρώθηκε στις 28 Σεπτέμβρη το τριήμερο επιστημονικό συνέδριο "Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ", που διοργανώθηκε από το Καποδιστριακό Πνευματικό Κέντρο,στα πλαίσια του «έτους Καποδίστρια», επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 180 χρόνων από την ορκομωσία του στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αίγινα.


Η εναρκτήρια εκδήλωση, έγινε στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου. Παραβρέθηκαν μέλη του Κ. Π. Κ., ο Δήμαρχος, ο Μητροπολίτης κ. Εφραίμ, λιγοστοί (όπως πάντα) δημοτικοί σύμβουλοι και αρκετοί κάτοικοι. Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Κ. Π. Κ. πανεπιστημιακός καθηγητής κ. Κώστας Γαβρόγλου αναφέρθηκε στην συμβολή του Ι. Καποδίστρια στην δημιουργία του Ελληνικού Κράτους και μίλησε με πολύ θερμά λόγια για όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του Συνεδρίου. Με τη σειρά του ο κ. Δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τη διάσωση των καποδιστριακών κτηρίων. Η εναρκτήρια βραδιά έκλεισε με εισήγηση του σημαντικότερου, σήμερα, ερευνητή της εποχής του Ι. Καποδίστρια, καθηγητή του Παν. Κρήτης κ. Χρήστου Λούκου.


Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίστηκαν για το επόμενο διήμερο στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου, που έχει καθιερωθεί τελικά ως ο πιο αξιοπρεπής χώρος για τέτοιου είδους εκδηλώσεις, αυτή τη στιγμή. Την έναρξη των επιστημονικών εργασιών προλόγισε ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Νεκτάριος Κουκούλης, που προέδρευσε τιμητικά και στην 1η συνεδρία. Θετική ιδέα ήταν και στις υπόλοιπες συνεδρίες να προεδρεύουν εκπαιδευτικοί του Νησιού. Οι εισηγήσεις στο σύνολό τους ήταν πολύ αξιόλογες και κάλυψαν πολλούς τομείς της Καποδιστριακής εποχής, ενώ δεν έλειψαν και πρωτότυπες ανακοινώσεις νέων ερευνών. Μετά από κάθε εισήγηση, τέλος, γινόταν διάλογος και ανταλλαγή απόψεων. Η συμμετοχή του κοινού ήταν ικανοποιητική αλλά των Δημοτικών Συμβούλων ανύπαρκτη, πλην των κ.κ. Αποστολίδη και Μπόγρη (που είχε και την οργανωτική ευθύνη από πλευράς Δήμου) και ορισμένων ολιγόλεπτων τυπικών παρουσιών.

Οι εργασίες έληξαν με ξενάγηση στα Καποδιστριακά Κτήρια ενώ οργανώθηκε και στον Πύργο Μάρκελου σχετική έκθεση, που στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε σχολεία της Αίγινας. Οι σύνεδροι έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη φιλοξενία και την τεχνική βοήθεια του Σχολείου και του προσωπικού του Δήμου. Διοργανώσεις σαν αυτήν πρέπει να γίνονται στην Αίγινα, γιατί την κάνουν πανελλαδικά γνωστή.


Το συγκεκριμένο συνέδριο, τέλος, βοήθησε σημαντικά όλους όσους το παρακολούθησαν να σχηματίσουν μια πιο αντικειμενική και ισορροπημένη άποψη για την μετεπαναστατική εποχή και τον ίδιο τον Κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια.