15/2/09

ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ.


Λυκούρης Ιωάννης
(1901-1970)
Ο δημιουργός του Κήρυκα
με συνεργάτη τον αδερφό του Γεώργιο.

11/2/09

ΤΑ ΑΙΓΙΝΗΤΑΚΙΑ ΜΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΜΑΣ. ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΑΚΟΥΜΕ;

Νομίζουμε ότι μια εικόνα είναι καλύτερη από χίλιες λέξεις. Πόσο μάλλον αν προέrχεται από μαθητή Πέμπτης Δημοτικού. Τα σχόλιά σας δεκτά....

6/2/09

ΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

Μια πρόταση ...
Οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις στο θέμα της κατάργησης της διπλής βάρδιας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, πέρα από την ουσιαστική σημασία τους, στέλνουν ένα ευρύτερο ηχηρό κοινωνικό μήνυμα: Όταν η τοπική κοινωνία (αρχές και πολίτες) ομονοήσουν και "στοχεύσουν" σε ένα σκοπό, υπάρχει, αργά ή γρήγορα, θετικό και απτό αποτέλεσμα. Με αυτές τις σκέψεις φρέσκες στο μυαλό μου, καθώς συμμετείχα στο σημερινό αγιασμό των νέων χώρων που φιλοξενείται το 1ο Γυμνάσιο, σκέφτομαι την αγωνία πολλών συμπολιτών καθώς συζητώ μαζί τους: Μα γιατί δεν προχωρούν στην Αίγινα κάποια βασικά θέματα, αφού μας ενδιαφέρουν όλους και είναι ζωτικής σημασίας; Η απάντηση απλή: Γιατί δεν υπάρχει διαχρονική και "οικουμενική" επιδίωξη αυτών των ζητημάτων. Κάθε νέα δημοτική αρχή αντιμετωπίζει πολλά ζητήματα εξ αρχής, αμφισβητώντας το έργο των προηγούμενων.
Αν για την κατάργηση της διπλοβάρδιας χρειάστηκε αγώνας 3-4 ετών, ας φανταστούμε πόσα αναγκαία έργα πνοής θα είχαν ολοκληρωθεί σήμερα όχι μόνο στην Εκπαίδευση, αλλά και σε όλους τους τομείς, αν, κατά τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια, υπήρχε "οικουμενική" αντιμετώπισή τους. Κάνω, λοιπόν, μια δημόσια πρόταση κι ας μπει σε δημόσια διαβούλευση: Να οργανωθεί ένα τοπικό δημοψήφισμα και ο Λαός να επιλέξει μεταξύ μιας λίστας σοβαρών τοπικών προβλημάτων που εκκρεμούν, ποια θα είναι εκείνα, που κάθε νέα δημοτική αρχή δεν θα αντιμετωπίζει σε "νέα βάση" αλλά σε συνέχεια των προηγούμενων ενεργειών που θα έχουν γίνει. Να δοθεί, επίσης, δημόσια δέσμευση από όλους, ότι το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος θα είναι σεβαστό από τις δημοτικές αρχές της επόμενης εικοσαετίας. Η υλοποίηση αυτής της πρότασης δεν είναι φυσικά κάτι απλό και θα απαιτήσει συστηματική και επίπονη προεργασία, μα θα είναι μια "επένδυση" για το μέλλον. Υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα από άλλες περιοχές της Ελλάδας, γειτονικές και μη, που το επιβεβαιώνουν.
Δίνω το ερέθισμα, αγαπητοί κυβερνήτες ή επίδοξοι κυβερνήτες του Νησιού ΜΑΣ, σε όποια πλειοψηφία ή μειοψηφία ανήκετε και σε όποια θέση κι αν σας στείλει η κάλπη. "Μπορεί να πείτε ότι είμαι ονειροπόλος, μα σας διαβεβαιώνω ότι δεν είμαι ο μόνος" !!!