29/3/09

Η ΩΡΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΦΑΙΑΣ, ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ;


Τα σχόλια περιττά. Στο Ναό της Αφαίας διοργανώνουμε θαυμάσια δρώμενα. Το ίδιο το μνημείο, όμως, παρά τις μεγαλόπνοες υποσχέσεις, μένει παρατημένο στην αφάνεια, στην υποβάθμιση και στη βορά του χρόνου, αφιλόξενο για τους επισκέπτες από όλον τον κόσμο και κυρίως για τους ίδιους τους ιδιοκτήτες του, τους Αιγινήτες.

21/3/09

ΚΑΙ ΑΣ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΙΚΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ Τ' ΑΛΛΑΞΩ ...



Μου λεν αν φύγω από τον κύκλο θα χαθώ
στα όρια του μοναχά να γυροφέρνω.
Και πως ο κόσμος είν' ανήμερο θεριό
κι όταν δαγκώνει εγώ καλά είναι να σωπαίνω.
Κι όταν φοβούνται πως μπορεί να τρελαθώ
μου λεν να πάω κρυφά κάπου να κλάψω.
Και να θυμάμαι πως αυτό το σκηνικό
είμαι μικρός, πολύ μικρός για να τ' αλλάξω.

Μα εγώ μ΄ ένα άγριο περήφανο χορό
σαν αετός πάνω απ' τις λύπες θα πετάξω.
Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ,
σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ.
Θα πάω να χτίσω μια φωλιά στον ουρανό,
θα κατεβαίνω μόνο αν θέλω να γελάσω
Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ,
σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ.

Μου λεν αν φύγω πιο ψηλά θα ζαλιστώ
καλύτερα στη λάσπη εδώ μαζί τους να κυλιέμαι.
Και πως αν θέλω περισσότερα να δω,
σ' ένα καθρέφτη μοναχός μου να κοιτιέμαι.
Κι όταν φοβούνται πως μπορεί να τρελαθώ
μου λεν να πάω κρυφά κάπου να κλάψω.
Και να θυμάμαι πως αυτό το σκηνικό
είμαι μικρός πολύ μικρός για να τ' αλλάξω.

Μα εγώ μ΄ένα άγριο περήφανο χορό
σαν αετός πάνω απ' τις λύπες θα πετάξω.
Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ,
σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ
Θα πάω να χτίσω μια φωλιά στον ουρανό,
θα κατεβαίνω μόνο αν θέλω να γελάσω.
Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ,
σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ.

(Από το ομώνυμο τραγούδι με στίχους, μουσική, ερμηνεία του Γιάννη Αγγελάκα)

15/3/09

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΚΟΣ: 4 μήνες μετά ...

Με βράβευση της οικογένειας του αείμνηστου Γιώργου Κωστάκου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μεγάλη εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, που διοργανώνεται από την Αμερικανική Ομοσπονδία ηθοποιών "EQUITY", στις 16/3/2009, θέσπιση μαραθώνιου αγώνα δρόμου (21/7/09 - ώρα 17.30) και ονοματοδοσία οδού στην Αγία Μαρίνα με το όνομά του, τιμάται η μνήμη του αξιόλογου συμπατριώτη μας, τέσσερις μήνες μετά τον αδόκητο θάνατό του. Αναδημοσιεύουμε απόσπασμα του σχετικού Δελτίου Τύπου και δημοσίευμα του ημερήσιου αθηναϊκού τύπου ("Espresso - 14/3/09), που μας στάλθηκαν από την οικογένειά του:

14 Μαρτίου 2009 - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΗΘΟΠΟΙΩΝ EQUITY (ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1913) - ΠΡΟΣ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - Υπεύθυνοι για Πληροφορίες: DAVID LOTZ - DORA ZIONGAS
ΤΟ ACTOR’S EQUITY ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΗ , ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΓΙΩΡΓΟ ΚΩΣΤΑΚΟ
Φίλοι, συνάδελφοι και θαυμαστές θα συγκεντρωθούν για να τιμήσουν την μνήμη του πρόσφατα αδικοχαμένου αθλητή, συγγραφέα αλλά και ηθοποιού και τραγουδιστή του Μπρόντγουει Γιώργου Βest Κωστάκου, την Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009 από τις 19.00 έως τις 21.00 στο θέατρο Actor’s Equity Center 165 West Street, New York, 10036. Oι Steve Ross, Seth Weinstein και Lynn Manuel είναι ανάμεσα σε αυτούς που θα τιμήσουν το έργο αυτού του ταλαντούχου καλλιτέχνη ερμηνεύοντας μερικά από τα γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του George. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο χρυσός Ολυμπιονίκης Ιωάννης Μελισσανίδης, καθώς και η ηθοποιός Carina Gregorio, η οποία θα απαγγείλει ποιήματα και μέρος συγγραμμάτων γραμμένα από τον Γιώργο Κωστάκο, τα οποία έχουν διαβαστεί σε πάνω από 15 χώρες. Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η απεσταλμένη του πρέσβη και γενική πρόξενος Νέας Υόρκης κα Μπαλτά, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, η διευθύντρια του Ελληνικού γραφείου τύπου και μόνιμο μέλος της ελληνικής αποστολής στα Ηνωμένα έθνη κα Πολυξένη Μαστροπέρρου και πολλοί άλλοι επίσημοι.
Η εκδήλωση θα καλυφθεί και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από το δορυφορικό δίκτυο της ΕΡΤ

....
Ο "Βroadway George", ο "Γιώργος του Μπρόντγουεϊ" αφήνει πολλούς φίλους και συγγενείς πίσω στην Ελλάδα και στην Αμερική, αφήνει όμως και τα έργα του, τα συγγράμματα του και τα ποιήματα του, τα οποία αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη για πολλούς Έλληνες και ξένους ηθοποιούς και συγγραφείς.


ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παρούσα ανάρτηση καθώς και οι προηγούμενες αναρτήσεις του "ΑΙΓΙΝΑ Μ.ΠΡΟ.ΣΤΑ." οι σχετικές με τον αείμνηστο Γιώργο Κωστάκο, είχαν και έχουν την έγκριση της οικογένειάς του και τη σύμφωνη γνώμη της εταιρίας "ALDEUS ENTERTAINMENT".

12/3/09

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

Σημαντικές δραστηριότητες θα γίνουν στο προσεχές χρονικό διάστημα στο Νησί μας, στο χώρο του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης. Εκδηλώσεις που μορφώνουν, ανοίγουν τους ορίζοντές μας, προβάλλουν πανελλήνια και διεθνώς την Αίγινα, αλλά και δίνουν ξεχωριστό ενδιαφέρον στην καθημερινότητα και ποιοτικά ποαραδείγματα στους νέους μας. Οι εμπνευστές ή διοργανωτές τους μας έστειλαν ανακοινώσεις και κρίναμε επιβεβλημένο όχι μόνο να τις αναδημοσιεύσουμε αλλά και να σας δώσουμε τη δυνατότητα να αποθηκεύσετε το σχετικό ενημερωτικό στους υπολογιστές σας.
1) "30 ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ": Μια σειρά εκδηλώσεων για την Ειρήνη με οργανωτή τη νεοσύστατη Μ.Κ.Ο. "ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ" και εμπνευστές τις δραστήριες Ελένη και Βασιλική Σκρέκου, με κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς στόχους, στην οποία πρόθυμα έδωσαν χέρι συνεργασία και πολλά σχολεία του Νησιού και αρκετοί συμπολίτες μας. Κατεβάστε το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων από το σύνδεσμο: http://files.filefront.com/30days4peacePROGRAMMAdoc/;13454195;/fileinfo.html
2) "AEGINA LIGHT CUBE" (Αίγινα - Φωτεινός κύβος)
Ο νέος και δραστήριος συμπολίτης μας Δ. Βλάικος και οι συνεργάτες του μας ενημέρωσαν σχετικά. Στην ανακοίνωση αναφέρεται: "Φως φωτογραφικό... θα πάρει η Αίγινα αυτό το καλοκαίρι καθώς για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί η εντυπωσιακή outdoor exhibition «AEGINA LIGHT CUBE» υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγίνης. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή έκθεση φωτογραφίας, με έργα κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών που φωτογραφίζουν σε Ελλάδα και εξωτερικό (για περιοδικά μόδας και lifestyle) και θα πραγματοποιηθεί από τις 17 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου 2009 στο λιμάνι της Αίγινας...". Τα πλήρη κείμενα κατεβάστε από το σύνδεσμο: http://files.filefront.com/aeginalightcube09rar/;13454201;/fileinfo.html

3) "ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ", Το πανεπιστημιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης από απόσταση ΟΔΥΣΣΕΑΣ, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αίγινας: Για πέμπτη συνεχή χρονιά, μαθητές του Σχολείου ασχολούνται με εκπαιδευτικά και ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα με τη βοήθεια της τεχνολογίας, κάνοντας μαθήματα μέσω τηλεδιασκέψεων με άλλα σχολεία της Ελλάδας. Δράση που ανοίγει τους ορίζοντές τους και τους "μυεί" σε μια πιο εποικοδομητική χρήση της τεχνολογίας. Ήδη και φέτος ξεκίνησε ο νέος κύκλος, που ολοκληρώνεται στα τέλη του Μάη, με συνεργαζόμενο σχολείο το 3ο Δημοτικό Κισσάμου Χανίων. Κεντρικός οργανωτής είναι το Παιδαγωγικό Τμήμα Πανεπιστημίου Κρήτης και το Διδασκαλείο Ρεθύμνου, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Παν. Αναστασιάδη και εθελοντή τοπικό οργανωτή το Διευθυντή του 1ου Δημοτικού κ. Κουκούλη Νεκτάριο με συνεργάτες τους εκπαιδευτικούς της Στ' τάξης του Σχολείου. Τα δρώμενα του ερευνητικού αυτού προγράμματος έχουν ήδη προβάλει την Αίγινα σε πολλά πανελλήνια και διεθνή συνέδρια, έχουν βοηθήσει στην εξαγωγή πολλών επιστημονικών συμπερασμάτων, αλλά κυρίως έχουν ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία και τα παιδιά, τους αυριανούς πολίτες. 4) Δημιουργικές παιχνιδο...δρασρηριότητες από την 10η αγέλη Λυκόπουλων, στις 21/3/2009, στην αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου.
Το ΑΙΓΙΝΑ Μ.ΠΡΟ.ΣΤΑ. συγχαίρει όλους εύχεται καλή επιτυχία και μακάρι πάντα να γίνονται δημιουργικές δράσεις. Τις χρειαζόμαστε ...

8/3/09

ΓΥΝΑΙΚΑ ...


Ας αφιερώσουμε λίγη απ' τη σκέψη μας στη Γυναίκα, όπως ο καθένας μας τη βιώνει, τη νιώθει, τη θέλει ή όπως θα την ονειρευόταν και θα ήθελε να τη βιώνει. Με όσα προσδοκάμε απ' αυτήν, αλλά και με όσα τη "φορτώνουμε". Γυναίκα σε ευχαριστούμε !!!
(Πηγή εικόνας: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)

4/3/09

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ: Για να υλοποιηθούν σωστά θέλουν κόπο αλλά και ... τρόπο !!!

Θέμα συζήτησης των ημερών τα μέτρα που φιλοδοξεί να πάρει η Δημοτική Αρχή για ένα πιο νοικοκυρεμένο και ποιοτικό καλοκαίρι, όπως η ελεγχόμενη στάθμευση, η δημοτική συγκοινωνία, η εμφάνιση του λιμανιού, ο μικρός βιολογικός ή ο περιφερειακός δρόμος. Παράλληλος στόχος της, όπως όλοι καταλαβαίνουν, είναι και το να "πλασαριστεί" σε μια καλή θέση για την "κούρσα" των επερχόμενων δημοτικών εκλογών. Είναι, όμως, γεγονός αποδεδειγμένο ιστορικά, ότι και τα πιο φιλόδοξα και αναγκαία προγράμματα ενώ για να σχεδιαστούν απαιτούν κόπο, αν παράλληλα δεν εφαρμοστούν με τρόπο που θα εξασφαλίζει μια ελάχιστη κοινωνική συναίνεση, μπορεί να γίνουν "μπούμεραγκ". Δυο παραδείγματα σχετικά με τις παραπάνω στρατηγικές επιλογές του Δήμου είναι: 1) Ο τρόπος με τον οποίο υλοποιήθηκε η Δημοτική συγκοινωνία, μετά από συγχρηματοδότηση με την ΚΕΔΚΕ (πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ"). Αποφασίστηκαν συγκεκριμένα δρομολόγια από το Δημοτικό Συμβούλιο με τις ψήφους της πλειοψηφίας, παρά το ότι σύσσωμη η μειοψηφία και πολλοί πολίτες αντιδρούν, γιατί αυτά δεν συμβάλλουν ολοκληρωτικά στην άρση της απομόνωσης περιοχών του Δήμου, αλλά στην ουσία αποτελούν μια παραλλαγή των συγκοινωνιακών μέτρων του περσινού καλοκαιριού. Η μειοψηφία του Δ. Σ., μάλιστα, κατήγγειλε, στην έκτακτη συνεδρίαση της 4/3/2009 που προκάλεσε, ότι ίσως η νέα συγκοινωνία εφαρμοστεί σε βάρος της συχνότητας άλλων δρομολογίων του ΚΤΕΛ.
2) Δεύτερο παράδειγμα, ο τρόπος εφαρμογής του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, που όπως δείχνει ότι θα εξελιχθεί, ενώ έγινε για να ελαφρυνθεί ο φόρτος της καθημερινότητας από την ανεξέλεγκτη στάθμευση κυρίως των Ι.Χ. των επισκεπτών, θα οδηγήσει σε ταλαιπωρία και οικονομική αφαίμαξη για τους ντόπιους. Είναι αμφίβολο π.χ. αν οι προβλεπόμενες θέσεις κατοίκων είναι αρκετές και πανελλαδική πρωτοτυπία όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, που εργάζονται στην πόλη, να "καταδικάζονται" σε τέλη στάθμευσης 500 - 700 € το χρόνο ή σε μια ταλαιπωρία "πήγαινε - έλα" 2-3 φορές τη μέρα από και προς το κτήμα Γκίκα. Και εκτός από αυτά, με έκπληξη διαβάσαμε σε ανακοίνωση, που τοποθετήθηκε στα Ι.Χ. στις 27/2, ότι στις 3/3 (σε πέντε μόλις μέρες) αν δεν πάρουμε τα αυτοκίνητά μας από συγκεκριμένα σημεία για να γίνουν διαγραμμίσεις, θα μας τα πάρει γερανός και μάλιστα με ... έξοδά μας !!!
Τα μέτρα αυτά, κύριοι ΥΠεύθυνοι, δεν είναι λάθος κατ' αρχή και μπράβο που παίρνετε το ρίσκο του πολιτικού κόστους και τα εφαρμόζετε, αλλά δεν θέλουν μόνο θάρρος και κόπο αλλά και ... τρόπο, αλλιώς θα ατυχήσουν. (Πηγή φωτογραφίας: ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ)

1/3/09

Η ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΜΕΣΑΓΡΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Μεγάλη επιτυχία, που άφησε έκπληκτο πολύ κόσμο, είχε η αποκριάτικη γιορτή (καρναβάλι) στο Μεσαγρό. Ήταν η πρώτη στα χρονικά του χωριού και αξίζουν πολλά μπράβο σε αυτούς που την εμπνεύστηκαν και την "έστησαν". Ήταν πραγματικά όμορφο και συγκινητικό να βλέπεις νέους, παιδιά, σαραντάρηδες και ηλικιωμένους όλους μαζί να γελούν και να διασκεδάζουν. Να βλέπεις παλιούς γνωστούς και συγγενείς, σαν τα παλιότερα χρόνια στα πανηγύρια. Μα κυρίως, ήταν εκπληκτικό να βλέπεις το κέφι με το οποίο καρναβαλιστές και εμψυχωτές των δρώμενων λειτουργούσαν και ένιωθες ότι το έκαναν με την καρδιά τους, για τον πρόσθετο λόγο ότι ήταν εθελοντές. Ατέλειες ή μικροϋπερβολές υπήρξαν, μα υπερκαλύφθηκαν από το θετικό σύνολο. Μέσα στη χαρά, όμως, η σκέψη μου ταξίδεψε λίγο πιο μακριά και σκέφτηκα το κοινωνικό μήνυμα, που στέλνει αυτό το γεγονός:
Οι νέοι (κάθε ηλικίας) στα χωριά της Αίγινας αναζητούν τρόπους έκφρασης και εκτόνωσης. Διψούν για κοινωνικό ζωντάνεμα και δημιουργική δράση. Ας πάρουν το μήνυμα οι σημερινοί και οι παλιότεροι "κρατούντες τα ηνία" του Τόπου μας και ας αναθεωρήσουν τις στρατηγικές επιλογές τους, που μέχρι σήμερα έχουν οδηγήσει την περιφέρεια της Αίγινας σε απομόνωση.