30/4/09

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ!!!


Στις "πονηρές" μέρες που διανύουμε, κάποιοι φρόντισαν να έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας, την Πρωτομαγιά με τη διασκέδαση και την ξενοιασιά. Η πραγματικότητα που δεν πρέπει, όμως, να ξεχάσουμε είναι πως η Πρωτομαγιά είναι μέρα τιμής για τους αγώνες για τα δικαιώματα των εργαζόμενων. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ.

27/4/09

ΝΕΑ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΣΤΑΚΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ "ACTOR'S EQUITY" - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 25/4/2009
Οι εκδηλώσεις στη μνήμη του αγαπημένου Ελληνα ηθοποιού του Μπρόντγουέη, George Best Costacos συνεχίζονται, σχεδόν πέντε μήνες μετά τον θάνατο του. Σε μία ακόμα διάκριση μετά θάνατον, o George Best Costacos και έπειτα από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, του Actor’s Equity, του οποίου ήταν μέλος, θα τιμηθεί καθώς το μεγαλύτερο σωματείο ηθοποιών του Μπρόντγουέη σε μία πρωτοφανή κίνηση, θα συμμετάσχει στην παρέλαση της 5ης Λεωφόρου στις 26 Απριλίου, με την ελληνική σημαία και ένα μεγάλο πανώ αφιερωμένο στον έλληνα καλλιτεχνη σε συνεργασία με τον Δήμο της Αίγινας.
Πρόκειται για μία ιδιαίτερη τιμή που γίνεται τόσο προς την Ελλάδα όσο και τον ηθοποιό George Costacos, που ακόμα και μετά το θάνατο του συνεχίζει να φέρνει πιο κοντά Ελλάδα και ΗΠΑ. Μεταξύ των μηνυμάτων που θα διαβαστούν κατά τη διάρκεια της παρελάσεως ξεχωρίζουν του προέδρου του Actor’s Equity MARK ZIMMERMAN στο οποίο τονίζεται ότι ο George ήταν ένας ταλαντούχος καλλιτέχνης πάντα μαχητικός για τα δικαιώματα των ηθοποιών του Μπροντγουέη, που πάντα διατράνωνε την περηφάνεια του για την ελληνική καταγωγή του. Ο κ. Zimmerman υπογράμμισε ότι το Μπροντγουέη έχασε έναν σημαντικό καλλιτέχνη που λείψει σε όλους μας.

Στο δικό του μήνυμα ο Δήμαρχος του νησιού της Αίγινας, από όπου καταγόταν ο George, κ. Παναγιώτης Κουκούλης επισημαίνει ότι «το Νησί μας θα συμμετάσχει στην παρελαση με επιτροπη εκπροσωπων που βρισκονται ηδη στην Νεα Υορκη τονίζοντας ότι ο Δήμος της Αίγινας, θα στηρίξει ενεργά την διοργάνωση μαραθωνίου προς τιμήν του George Costacos, ενώ το όνομα του Έλληνα ηθοποιού θα δοθεί σε έναν δρόμο του νησιού».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ηθοποιός George Costacos συμμετείχε σε πολύ σημαντικές δουλειές στο χώρο του θεάτρου και του τραγουδιού και αποτέλεσε, επί μακρά σειρά ετών, τον καλύτερο πρεσβευτή της χώρας μας στο αμερικανικό θέατρο της Νέας Υόρκης. Ο George Best Costacos, ο οποίος πέθανε στις 17 Νοεμβρίου του 2008 έπειτα από μια σύντομη μάχη με την επάρατη νόσο σε ηλικία μόλις 43 χρονών, δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος καλλιτέχνης αλλά και ένας μεγάλος φιλάνθρωπος. Είχε συμμετοχή σε πολλές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες φιλανθρωπικού περιεχομένου και ως εκ τούτου, προς τιμήν του βρίσκεται στα σκαριά η δημιουργία ενός Φιλανθρωπικού Ιδρύματος με την επωνυμία του, με στόχο την συνέχιση του πλούσιου φιλανθρωπικού του έργου.

(φωτογραφία από την παρέλαση της 26/4/2009, στην 5η Λεωφόρο)

Δέστε και τη σχετική παλιότερη ανάρτησή μας: http://aeginamprosta.blogspot.com/2009/03/4.html

23/4/09

EKEI ...


Σε εκείνα που δεν τόλμησες να πείς
Εκεί περιπλανιέσαι και το ξέρεις
Σ'αυτά που'χεις κρυμένα στη ψυχή
Αυτά σ' ακολουθάνε κι' υποφέρεις

Σε εκείνα που φοβάσαι να σκεφτείς
Αυτά σε τυρανάνε κάθε μέρα
Κι αυτά σου'χουν γεράσει το κορμί
Που ακροβατεί στης θλίψης τον αγέρα

Και πίσω απ'όλα τούτα τα κρυφά
Και μέσ' στη δυστυχία σου την πλούσια
Να προσπαθείς να δίνεις στη ζωή
Μικρά έκθαμβα από τίποτα ανούσια

Γιώργος Μαρίνος
21/3/2009, Αίγινα

21/4/09

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ - Ο ΑΙΓΙΝΗΤΗΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

Τι όμορφο: Να τον συναντάς το πρωί και μαζί με τη χαμογελαστή καλημέρα, να σου χαρίζει κι ένα ποίημα. Ευχαριστούμε, Γιώργο Μαρίνε, σε εκτιμούμε και σε χρειαζόμαστε:

"ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ

Με σκούρα κουστούμια παρελθούσης νεότητος
Στην εποποιία της καθημερινότητος
κι εκ του παρελθόντος και σκέψεις και λόγια τους
επώδυνα εκεί σταματούν τα ρολόγια τους.

Την νύχτα αϋπνίες, την μέρα με θρύλους
σε κάποια νεκρώσιμα, ψάχνουν τους φίλους
χαρές λίγες, όνειρα μέλλον σε εκλείψεις
συνήθεια το χάπι τους, ουρία, καταθλίψεις.

Ερείπια σε σκέψεις που ψάχνουν συμπόνια
Κουφάρια ανέραστου κορμιού από χρόνια
Επαίτες μιας άλλης ζωής μες στις στάχτες
Στ’ όνειρο τ’ αύριο δειλοί λιποτάκτες.

Μα εγώ είμαι αλλού κι' από χρόνια φευγάτος
Στον αστερισμό γεναριάτικος γάτος.
Μα εγώ είμαι αλλού σ' άλλο χρόνο άλλη ώρα
και ζώ της ζωής κάθε μέρα το τώρα.

Γιώργος Μαρίνος, Πάσχα 2009"

14/4/09

Ο "ΚΗΡΥΚΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ" ΤΟΥ 1948 ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ

Ετοιμάστηκε και κυκλοφορεί το επόμενο διήμερο, η αναδημοσίευση των φύλλων του δεύτερου έτους του «ΚΗΡΥΚΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΗΣ, του μηνιαίου οργάνου των απανταχού Αιγινητών», του 1948, της οποίας την επιμέλεια, έργο δύσκολο και επίπονο, με προσωπική πρωτοβουλία και μετά τη συγκατάθεση της οικογένειας των, τότε, εκδοτών έχω αναλάβει, στα πλαίσια της σειράς βιβλίων μου «Η ΑΙΓΙΝΑ ΚΑΠΟΤΕ», συνοδευμένο από σχόλια και ευρετήρια.
Στον πρόλογο του πρώτου τόμου αναφέρθηκαν αναλυτικά οι πρωταρχικές σκέψεις και ιδέες, που με οδήγησαν στο εγχείρημα αυτό. Τέσσερις μήνες μετά, αισθάνομαι την ανάγκη, πρώτα απ’ όλα, να ευχαριστήσω το αναγνωστικό κοινό της Αίγινας και της Αθήνας, που με τιμήσατε αγοράζοντάς τον, αλλά και να κάνω έναν μικρό απολογισμό. Το αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για την ανατύπωση του Κ.τ.Α. δικαίωσε τους στόχους που είχα θέσει, παραμένουν ίδιοι για το σύνολο της έκδοσης και είναι οι εξής δύο:
Ο πρώτος και βασικός, να βγει ο «Κήρυκας» από κάποιες βιβλιοθήκες που ήταν ξεχασμένος και γερασμένος, ως συλλεκτικό είδος και να γίνει κτήμα του σύγχρονου κάτοικου ή επισκέπτη της Αίγινας και κυρίως των νέων ανθρώπων, με ένα προσιτό αντίτιμο, πράγμα που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ντόπιων βιβλιοπωλών πέτυχε απόλυτα.
Ο δεύτερος και ευνόητος στόχος είναι να γίνει γνωστή η πρόσφατη ιστορία του Νησιού ΜΑΣ, που οι άνθρωποί του, ανάμεσα στα «αποκαΐδια» του Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής και με τις «φλόγες» του αδελφοκτόνου Εμφυλίου Πολέμου αναμμένες, έδιναν αγώνα να το ξαναστήσουν και να δώσουν σε μας τους νεότερους υποδομές και ελπίδα. Με αυτές τις σκέψεις, σας εύχομαι και πάλι «καλή μελέτη και καλό ταξίδι στο 1948». ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΗΣ
Η κεντρική διάθεση για την Αίγινα γίνεται από το βιβλιοπωλείο ΛΥΧΝΑΡΙ, ενώ μπορείτε βρείτε το βιβλίο και στα γραφεία των εκδόσεων ΣΥΛΛΟΓΕΣ στην Αθήνα (Σολωμού 29, β' όροφος).

11/4/09

ΑΣ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΡΥ(Α)ΑΣΗΜΑΝΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ !!!


Αυτό το απλό κειμενάκι είχαν γράψει δύο παιδιά από το Δημοτικό Σχολείο Ριζού Πέλλας, πριν 7 χρόνια. Τυχαία το εντόπισα στο διαδίκτυο, μέσα στην ηλεκτρονική εφημεριδούλα του ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ. Αντί άλλων σχολείων για το δράμα που παίχτηκε στη Σχολή ΟΑΕΔ, στην περιοχή Ρέντη, το δημοσιεύω, χωρίς να ισχυρίζομαι ότι για τη σημερινή κοινωνική κατάσταση που οδηγεί άτυχα παιδιά σε τέτοιες ενέργειες, φταίει μόνο η τηλεόραση, αλλά ένα πλέγμα παραγόντων, που περνούν συνεχώς μπροστά από τα μάτια όλων μας και μεις απασχολημένοι με τη βαρυ(α)ασήμαντη καθημερινότητά μας τα προσπερνάμε.
" ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ: Μια ηλεκτρική συσκευή, που σίγουρα όλοι θα έχουμε στα σπίτια μας, είναι η τηλεόραση. Το γνωστό "κουτί του διαβόλου". Δυστυχώς η τηλεόραση δεν έχει μόνο θετικά αλλά και αρνητικά. Ένα από τα αρνητικά της είναι οι διαφημίσεις που μας παρουσιάζουν διάφορα προϊόντα μεγάλα και ωραία και όταν τα αγοράζουμε είναι μικρά και ψεύτικα. Επίσης μερικοί άνθρωποι τα αγοράζουν χωρίς να τα πολυχρειάζονται. Μερικές ταινίες που περιέχουν σκηνές βίας τις δείχνουν νωρίς και όχι αργά το βράδυ. Ακόμη σε κάποια κινούμενα υπάρχουν μάχες και κάποια παιδιά έχουν τραυματιστεί κάνοντας γιατί παρασύρθηκαν και έκαναν αυτά που είδαν. Με την τηλεόραση αποβλακωνόμαστε και αντί, να βγαίνουμε έξω και να διασκεδάζουμε ή να διαβάζουμε κανένα βιβλίο, καθόμαστε και βλέπουμε με τις ώρες.Παρ' όλες τις αρνητικές επιδράσεις της την έχουμε συνηθίσει και έχουμε όχι μία αλλά περισσότερεςστο σπίτι μας. (Η. Κ. - τάξη Ε', Θ. Κ. - τάξη Στ΄)"

5/4/09

ΓΙΑ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

(Αναδημοσίευση άρθρου μου από το φ.350 των "ΑΙΓΙΝΗΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ")
Κοινό σημείο σε πολλές συζητήσεις, διαχρονικά, είναι ο προβληματισμός πολλών κατοίκων ή και επισκεπτών της Αίγινας, γιατί δεν προχωρούν αποτελεσματικά λύσεις για βασικά προβλήματα και ελλείψεις του Νησιού ή γιατί δεν ολοκληρώνεται η υλοποίηση κάποιων νέων ιδεών και μέτρων, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν καινοτόμα και πρωτοποριακά. Μιλάμε, φυσικά, για δρομολόγηση και υλοποίηση έργων από το Δήμο, ως Δημόσιο Αυτοδιοικητικό Οργανισμό, γιατί συνηθισμένο σημάδι των καιρών μας είναι η τάση των ιδιωτών να προσπαθούν με θεμιτά ή και αθέμιτα μέσα να "χωθούν" στη λειτουργία δημόσιων φορέων, για κερδοσκοπικούς λόγους.
Και είναι πολύ λογικός αυτός ο προβληματισμός, γιατί αν κάποια βασικά έργα υποδομής, όπως η σύνδεση με την ΕΥΔΑΠ, ο βιολογικός καθαρισμός, το εμπορικό λιμάνι στο Λεόντι, περιφερειακοί δρόμοι σε Αίγινα, Βαθύ και Αγία Μαρίνα, τουριστικά λιμενικά έργα ή αξιοποίηση και ανάδειξη του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού πλούτου της Αίγινας (και αρκετά άλλα), είχαν δρομολογηθεί μερικές τετραετίες πριν, παρά το γνωστό γραφειοκρατικό "υδροκεφαλισμό" της δημόσια διοίκησης, θα είχαν έρθει σε πέρας και η ποιότητα της καθημερινής μας ζωής θα ήταν σαφώς καλύτερη. Τότε στο Νησί μας η πρόοδος και η σταθερότητα θα είχαν μεταφερθεί από τη θεωρία και τις υποσχέσεις, στην καθημερινή ζωή και πράξη.
"Μα τότε", ο καλόπιστος συζητητής θα ρωτήσει, "γιατί αυτό δε γίνεται"; Και παίρνω την πρωτοβουλία να απαντήσω, εκφράζοντας την προσωπική μου άποψη βέβαια, και θέτοντας, για άλλη μια φορά, το χέρι "επί των τύπων των ήλων". Η πρόοδος και η ανάπτυξη έχουν δυο πράγματα ως προϋπόθεση: Τη συνέπεια και τη συνέχεια. Δυστυχώς από αυτά πάσχουν όλοι, σχεδόν, οι πολιτικοί σχηματισμοί που "κυβέρνησαν και κυβερνούν" αυτό το Νησί.
Παρακολουθώντας την ιστορική διαδρομή και το σήμερα της τοπικής μας αυτοδιοίκησης, θα διαπιστώσουμε ότι σχεδόν σε κανένα θέμα δεν τηρήθηκε μια οικουμενική πολιτική. Να ξεκινήσει, δηλαδή, μια Δημοτική Αρχή κάποια βασικά θέματα και οι μετέπειτα να τα συνεχίσουν και να μη μηδενίσουν το έργο των προκατόχων της θέσης τους. Παράλληλα, σε λίγες μόνο προεκλογικές υποσχέσεις τους ήταν και είναι συνεπείς και ειλικρινείς. Αυτό, βέβαια, δεν είναι "προνόμιο" των Αιγινητών, αλλά βλέπουμε να διαδραματίζεται και στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπου πολιτικές αλλάζουν όχι μόνο με την αλλαγή κυβέρνησης αλλά συχνά και μετά από μια αλλαγή υπουργού …
Παράδειγμα συνέχειας και συνέπειας, αντίθετα όμως, έχουμε δικό μας και πολύ νωπό. Τα τελευταία χρόνια, η Αίγινα έχει αποκτήσει θαυμάσια σχολικά κτήρια, που βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στην αναβάθμιση της Εκπαίδευσης των παιδιών και νέων μας. Βασικός λόγος, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι δεν ξεφύτρωσαν σε μια τετραετία, αλλά ξεκίνησαν 3 - 4 τετραετίες πριν και συνεχίστηκαν κατά τις επόμενες, με συνέπεια και συνέχεια. Κάπου εδώ βρίσκεται και το κλειδί της προόδου και σταθερότητας. Ας συγκροτήσουμε ένα κοινωνικό μέτωπο κοινωνικού χαρακτήρα και με κάποιο δημοκρατικό τρόπο (λαϊκές συνελεύσεις, δημοψήφισμα) ας επιλέξουμε τα θέματα που θα προχωράμε και θα επιδιώκουμε ανεξάρτητα από το ποιοι θα εκλεγούν για να αναλάβουν τα αυτοδιοικητικά "ηνία" της Δημοτικής Αρχής.
Καλό Πάσχα, συναναγνώστες μου και ας σκεφτόμαστε πάντα θετικά και ελπιδοφόρα.
(δέστε και την προηγούμενη ανάρτηση μας: http://aeginamprosta.blogspot.com/2009/02/blog-post.html )