21/4/10

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ



Η κρίση που, εδώ και καιρό, ήταν γνωστό ότι υποβόσκει στους κόλπους της δημοτικής πλειοψηφίας και εκδηλώθηκε επίσημα με τις παραιτήσεις των κ.κ. Κουλικούρδη και Μπόγρη, κορυφώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 2οής του Απρίλη. Αφορμή η για τρίτη φορά αποτυχημένη προσπάθεια του κ. Δημάρχου να πετύχει τη λήψη δανείου. Και λέμε αφορμή, γιατί οι αιτίες είναι ίσως άλλες και πρέπει να αναζητηθούν στον τρόπο που κατέληξε να διαχειρίζεται η σημερινή Δημοτική Αρχή τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης που ο Λαός έχει εκλέξει. Γιατί μόνο δεοντολογική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η επιμονή για να υπερψηφιστεί ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως το δάνειο, αφού η αρχική βούληση του Συμβουλίου ήταν αρνητική. Αντίθετα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εγωιστική και υποτιμητική για τους θεσμούς. Με τον ίδιο περίπου τρόπο λήφθηκε και η απόφαση για το προηγούμενο δάνειο, μόνο που τότε οι "ουρανοί" της ενότητας της πλειοψηφίας ήταν "ανέφελοι". Με τον ίδιο περίπου τρόπο πολιτεύθηκε η Δημοτική Αρχή σε αρκετά θέματα, από την αρχή σχεδόν της θητείας της, κινούμενη "ελιτίστικα" και "αρτηριοσκληρωτικά" και με αντιδεοντολογική συμπεριφορά στην αντίθετη άποψη. Το αποτέλεσμα ήταν να αυτοακυρώσει τις σίγουρα μεγαλύτερες δυνατότητες που είχε, σε σύγκριση με προηγούμενες. Υπάρχει, βέβαια και η πιθανότητα, ο κ. Δήμαρχος γνωρίζοντας εκ των προτέρων το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το δάνειο,να προχώρησε σε μια "δυναμική" κίνηση, για να στείλει μηνύματα προς αποδέκτες που εκείνος ξέρει και να εξασφαλίσει μια "πύρρεια", έστω, ενδοπαραταξιακή νίκη.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταλάβουν, αυτός και τα κεντρικά στελέχη του, ότι οι θεσμοί δεν είναι "παιδική χαρά" και ότι οδεύοντας προς τις εκλογές πρέπει να επικρατήσουν ο πολιτικός πολιτισμός και μια ελάχιστη ("μίνιμουμ") κοινωνική ενότητα για να πάει η Αίγινα ΜΠΡΟΣΤΑ, ΜΕ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ.

9/4/10

ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ - Βαγία Αίγινας

Εκτός από το πανηγύρι στο Αγκίτστρι, γιορτάζει το παρεκκλήσι που είναι πάνω στη "Νησίδα" έξω από το ακρωτήριο Τούρλος (φωτό). Μεσαγρίτες και πολλοί άλλοι πάνε κάθε χρόνο και κάνουν εκεί πανηγύρι, αν βοηθάει βέβαια ο καιρός, γιατί η μετάβαση γίνεται μα βάρκες και καίκια από το λιμανάκι της Βαγίας. Τα παλιότερα χρόνια γινόταν γλέντι "τρικούβερτο".

5/4/10

Μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά - Καιρός είναι οι επιβάτες των θαλασσίων συγκοινωνιών να πληρώνουν ό,τι και οι αντίστοιχοι των χερσαίων !!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΜΑΣ ΤΗΣ 16/11/2008। Μετά την ημερίδα της Δημοτικής Παράταξης ΑΙΓΙΝΑ ΠΡΩΤΟ ΝΗΣΙ, στο ξενοδοχείο ΔΑΝΑΗ, και τις ανακοινώσεις του Γ.Γ. του Υπουργείου Τουρισμού, το θέμα ξαναέρχεται στην επικαιρότητα και το ΑΙΓΙΝΑ Μ.ΠΡΟ.ΣΤΑ. δικαιώνεται που 1,5 χρόνο πριν είχε αναδείξει το θέμα:

"Μια αξιοσημείωτη πρωτοβουλία πήρε το ελληνικό δίκτυο μικρών νησιών, με πρωτοστάτη το Δήμαρχο Τήλου Αναστάσιο Αλιφέρη, που την παρουσίασε μάλιστα σε ημερίδα του δικτύου στη γειτονική μας Ύδρα: Να προτείνει στα όργανα της Ε। Ε। την εφαρμογή της αρχής του "μεταφορικού ισοδύναμου" στα τιμολογόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών μας. Ο όρος “μεταφορικό ισοδύναμο” βασίζεται στην αρχή πως οι επιβάτες των θαλασσίων συγκοινωνιών θα πρέπει να πληρώνουν ό,τι και οι αντίστοιχοι των χερσαίων. Η αντιστοιχία γίνεται με την τιμή του τρένου και εφαρμόζεται στη Γαλλία και την Ισπανία από τη δεκαετία του 80.
Ακολούθησε η κατάθεση της πρόθεσης στο 8ο συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μικρών Νησιών (ESIF), που πραγματοποιήθηκε στο νησί kasnas της Φινλανδίας (9-11 Σεπτεμβρίου 2008). Αναδημοσιεύουμε το σχετικό Δελτίο Τύπου, γιατί θεωρούμε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία.
Μεταξύ των σημαντικών αποφάσεων που κατέληξαν οι εκπρόσωποι των 9 Ευρωπαϊκών Χωρών (Γαλλία, Δανία, Ελλάδα Εσθονία, Σκοτία, Ιρλανδία, Ιταλία, Σουηδία, Φιλανδία), που συμμετείχαν στο Συνέδριο ήταν και οι ακόλουθες:
1. Υιοθετούν την πρωτοβουλία του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών αναφορικά με το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Θεωρούν ότι το εισιτήριο για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες δημοσίου συμφέροντος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει σε κόστος το αντίστοιχο σιδηροδρομικό (για την ίδια χιλιομετρική απόσταση). Αναλαμβάνει και η Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μικρών Νησιών (ESIF) δράση για την οριστική λύση του ζητήματος. Έτσι θα προωθήσει το θέμα και στις Εθνικές κυβερνήσεις των χωρών από τις οποίες προέρχονται τα μέλη της, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ( Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γενικές Διευθύνσεις των Επιτροπών της ΕΕ). Ενδεικτικό της αποδοχής πού έτυχε η Ελληνική Πρωτοβουλία για το θέμα του Μεταφορικού Ισοδύναμου είναι ότι στη διάρκεια του Συνέδριου:
-- Ο Σύμβουλος του πρωθυπουργού της Φιλανδίας κ Jyri Ollila δήλωσε ότι το μεταφορικό ισοδύναμο για τους Φινλανδούς, είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ως θέμα αρχής για τους Φινλανδούς θα το προωθήσουν και αυτοί από την πλευρά τους .
-- Ο Σουηδός πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Bengt Almkvist σημείωσε ότι παρότι στη χώρα του είναι δωρεάν οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις ολόψυχα υποστηρίζει την πρωτοβουλία αυτή, αφού έχει συνέπειες στην μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών. Άλλωστε και ο Γενικός Διευθυντής της Γ. Διεύθυνσης για την Περιφερειακή Πολιτική κ Dirk Ahner με το ίδιο κατ’αρχήν σκεπτικό είχε υιθετήσει την θέση ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι ζήτημα της Ε.Ε. και όχι μόνον ενός Κράτους – Μέλους.
2. Aποφασίζουν την συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ελληνική Κυβέρνηση (Υπουργείο Οικονομίας) προκειμένου στο πλαίσιο του προγράμματος ESPON να διαμορφωθούν οι καλλίτερες δυνατές μελέτες που θα υποστηρίξουν τις νέες πολιτικές για τα νησιά της ευρωπαϊκής Ένωσης άμεσα, αλλά και μετά το 2013.
3. Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας εκλέχθηκαν οι Ελευθέριος Σ Κεχαγιόγλου Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΔΜΝ και ο Δήμαρχος Τήλου και μέλος του ΕΔΜΝ Αναστάσιος Αλιφέρης."
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟΥς ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ (ή δώστε στο πρόγραμμα αναζήτησης που χρησιμοποιείτε τις λέξεις - κλειδιά "μεταφορικό ισοδύναμο")
http://www.smallislands.eu/themata/788707990kasnas-dt.doc
http://kalymnos.wordpress.com/2008/10/01/%cf%8c-%cf%8d-%ce%ac/

3/4/10

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ 2010


ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !!!

Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ: «Η ημέρα της Λαμπρής»
«Καθαρότατον ήλιο επρομηνούσε
της αυγής το δροσάτο ύστερο αστέρι,
σύγνεφο, καταχνιά, δεν απερνούσε
τ' ουρανού σε κανένα από τα μέρη
και από κει κινημένο αργοφυσούσε
τόσο γλυκό στο πρόσωπο τ' αέρι,
που λες και λέει μες στης καρδιάς τα φύλλα:
Γλυκιά η ζωή και ο θάνατος μαυρίλα.
---
Χριστός ανέστη! Νέοι, γέροι και κόρες,
όλοι, μικροί - μεγάλοι, ετοιμαστήτε
μέσα στες εκκλησίες τες δαφνοφόρες
με το φως της χαράς συμαζωχτήτε
ανοίξετε αγκαλιές ειρηνοφόρες
ομπροστά στους Αγίους και φιληθήτε!
Φιληθήτε γλυκά, χείλη με χείλη,
πέστε Χριστός ανέστη, εχθροί και φίλοι!
---
Δάφνες εις κάθε πλάκα έχουν οι τάφοι,
και βρέφη ωραία στην αγκαλιά οι μανάδες
γλυκόφωνα, κοιτώντας τες ζωγραφι-
σμένες εικόνες, ψάλλουνε οι ψαλτάδες
λάμπει το ασήμι, λάμπει το χρυσάφι
από το φως που χύνουνε οι λαμπάδες
κάθε πρόσωπο λάμπει απ' τ' αγιοκέρι,
όπου κρατούνε οι Χριστιανοί στο χέρι».