25/3/11

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΡΠΑΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ "ΑΙΓΙΝΗΤΩΝ"


(πηγή εικόνων: Αρχείο κ. Κουκούλη Νεκτάριου)
Κατά τον Απρίλιο και Μάιο του 1811, οι Ch. Cockerell - Haller von Halelrstein- Jacob Linck και J. Foster λεηλάτησαν το Ναό Αφαίας. Με αδιαφανείς διαδικασίες και δωροδοκία των ντόπιων προεστών, κρυφά μετέφεραν 17 αγάλματα και πολλά άλλα κομμάτια από τα αετώματα του Ναού στον Πειραιά. Από εκεί, με τη βοήθεια του Αυστριακού Gropius, μέλους της ίδιας παρέας αρχαιοκαπήλων και "αρχιτέκτονα" της λεηλασίας των γλυπτών του Ναού του Απόλλωνα στις Βάσσες Αρκαδίας αλλά και την κάλυψη του Γάλλου προξένου Louis Fauvel (που, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Λόγιου Ερμή"), όταν έμαθε τι γίνεται έσπευσε στην Αίγινα και έκλεψε και αυτός ότι μπόρεσε και του συνεργάτη του λόρδου Έλγιν (!!!) Giovani Lusieri, έγινε μεταφορά στα Αγγλοκρατούμενα, τότε, Επτάνησα, χωρίς να αντιμετωπίσουν προβλήματα από την Οθωμανική Διοίκηση. Διαπιστώνεται εύκολα ότι το ίδιο κύκλωμα περιηγητών και αξιωματούχων της εποχής είχε αναγάγει σε ... επικερδές "άθλημα" την αρπαγή των πολιτιστικών εθνικών μας θησαυρών. "Ευτυχώς", επειδή οι αρχαιοκάπηλοι "περιηγητές" αλληλοϋποβλέπονταν, είχαν υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ τους και δεσμεύτηκαν τα γλυπτά να μείνουν σε ενιαίο σύνολο, αλλιώς τώρα θα ήταν αδύνατος ο εντοπισμός τους. Τελικά, εκτέθηκαν σε δημοπρασία, το Νοέμβρη του 1812 στη Ζάκυνθο. Προσφορές κατέθεσαν η Γαλλία, η Βαυαρία ενώ ο εκπρόσωπος της Αγγλίας θεώρησε μεγάλε το ποσό που έπρεπε να προσφέρει και προτίμησε να παραμείνει στη Μάλτα και να κάνει κρυφές συζητήσεις με τον Cockerell για ακύρωση της πώλησης. Τελικά μετά από ένα αξιοθρήνητο διπλωματικό παρασκήνιο (στην πλάτη της "Ελλαδίτσας"), το 1814 κατέληξαν στη Γερμανία (τότε Βαυαρία). Σήμερα κοσμούν ειδική αίθουσα της Γλυπτοθήκης του Μονάχου και έχουν επονομασθεί ως "ΑΙΓΙΝΗΤΕΣ". Σύμφωνα με επισκέπτες αν έλειπαν από εκεί, η Γλυπτοθήκη θα ήταν ένα επαρχιακό συνηθισμένο Μουσείο !!! Δεν ξεχνάμε και δε ζητάμε αντίγραφα !!! Θέλουμε πίσω τους πολιτιστικούς μας θησαυρούς όπου και αν βρίσκονται. Ο καιρός του ραγιαδισμού και της αποικιοκρατίας είναι περασμένος, πια, για τα καλά στις μαύρες σελίδες της ιστορίας μας. Μετά τον άθλο του Μουσείου της Ακρόπολης αποδείξαμε ότι έχουμε και γνώση και δύναμη να υποδεχτούμε και αναδείξουμε τα ιστορικά μας μνημεία.

Στις 13/4/2011, ετοιμάζεται εκεί μεγάλη έκθεση για τα 200 χρόνια. Ποια θα είναι η απάντησή μας;

22/3/11

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΩΝ ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2010 - ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ Α' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ

(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ 21/3/2011)
Η ανάδειξη καινοτόµων µεθόδων διδασκαλίας µε τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, όπως είναι και ο εκπαιδευτικός δορυφόρος του 3ου Λυκείου της Μυτιλήνης, oι τηλεδιασκέψεις και το «ράλι» της µάθησης βρέθηκαν στο επίκεντρο του 1ου Φόρουµ Πρωτοπόρου Εκπαίδευσης µε θέµα «Καινοτοµία στην Εκπαίδευση: Ο ρόλος των Νέων Τεχνολογιών» που διοργάνωσε η Microsoft το Σάββατο, 19/3/2011, στην Αθήνα. «Πιστεύουµε ότι η εποικοδοµητική αξιοποίηση της τεχνολογίας µπορεί πραγµατικά να συµβάλει στην αναβάθµιση της ποιότητας τηςεκπαίδευσης και αυτό διαπιστώνουµε κάθε χρόνο, βλέποντας ιδιαίτερα αξιόλογες προσπάθειες ελλήνων εκπαιδευτικών σε αυτόν τον τοµέα», τόνισε οδιευθύνων σύµβουλος της Microsoft Ελλάς, Ernst - Jan Stigter. Σηµειώνεται πως ο ∆ιαγωνισµός Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών πραγµατοποιείται στη χώρα µας από το 2004, µε περίπου 120 συµµετοχές κάθε χρόνο. Μάλιστα, το 30% των συµµετεχόντων εκπαιδευτικών είναι από σχολεία της Αττικής, ενώ δυναµικό «παρών» δίνουν κάθε χρόνο τα σχολεία της περιφέρειας. Οπως επεσήµανε η Ελενα Ζαγλαρίδου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραµµάτων της Microsoft Ελλάς, στόχος της εταιρείας είναι να βοηθηθούν µαθητές και εκπαιδευτικοί µέσα από την εξάπλωση νέων τεχνολογικών δράσεων.

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΩΝ "ΟΔΥΣΣΕΑΣ" - ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ 1ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ

Είναι η πιο πολυπληθής οµάδα εκπαιδευτικών που βραβεύθηκε φέτος: 12 δάσκαλοι από πέντε σχολεία της Κρήτης, της Αίγινας και της Αθήνας (1ο ∆ηµοτικό Αίγινας, 3ο ∆ηµοτικό Κισσάµου, ∆ηµοτικό Σχολείο ∆ιοικητικής Μέριµνας Ναυτικού Ναυστάθµου Κρήτης, 7ο ∆ηµοτικό Παλαιού Φαλήρου, ∆ηµοτικό Σχολείο Λεοντείου Λυκείου Πατησίων)

κατάφεραν να µειώσουν τις αποστάσεις και να ενθαρρύνουν τα παιδιά του δηµοτικού να συνεργαστούν µε συνοµηλίκους τους χιλιόµετρα µακριά.

Κι αυτό έγινε µέσα από ένα πρόγραµµαδιαδραστικών τηλεδιασκέψεων. «Μαθητές που προέρχονται από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και πολιτισµικά περιβάλλοντα κλήθηκαν να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και εµπειρίες και να δηµιουργήσουν παρουσιάσεις», λέει η Ευαγγελία Μανούσου από το 7ο ∆ηµοτικό Παλαιού Φαλήρου, η οποία µαζί µε τον συνάδερφό της από το ∆ηµοτικό Σχολείο του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων Γιώργο Φιλιππούση θα εκπροσωπήσουν τη 12µελή οµάδα στη Μόσχα.

13/3/11

ΕΝΑ "ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ" ΕΝΩΣΕ ΤΟ ΜΕΣΑΓΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ



Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό εκπαιδευτικό τετραήμερο, που κέντρο είχε το Δημοτικό Σχολείο Μεσαγρού - Αγίας Μαρίνας. Πρόκειται για το πρώτο μέρος της τελικής φάσης του διεθνούς προγράμματος ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ, που έχει ξεκινήσει από το προηγούμενο σχολικό έτος μεταξύ του Σχολείου μας και του Δημοτικού Σχολείου "Χατζηγεωργάκης Κορνέσιος" Λευκωσίας Κύπρου, υπό το συντονισμό του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης. . Στις 10/3/11, έφτασε στην Αίγινα αντιπροσωπεία των μαθητών, συνοδευόμενη από τη Διευθύντρια του Σχολείου κ. Μυρούλα Σάββα και δυο ακόμα δασκάλες. Η Διευθύντρια του Μεσαγρού κ. Χαμαλέλη Βασιλική, μαζί με την υπεύθυνη δασκάλα κ. Χαλδαίου Μαρία, είχαν ετοιμάσει σε συνεργασία με το Δήμο Αίγινας και το Σύλλογο Γονέων του Σχολείου και με τη βοήθεια πολλών χορηγών και αρκετών εθελοντών, ένα πλήρες αξιόλογο πρόγραμμα ξεναγήσεων και περιήγησης σε αντιπροσωπευτικά σημεία του Νησιού. Το βράδυ της Παραεκυής έγινε η κεντρική παρουσίαση των προγραμμάτων των δύο σχολείων, η ανταλλαγή δώρων και η απονομή επαίνων εκ μέρους του Δήμου σε όλους τους εμπλεκόμενους, σε μια όμορφη και άριστα οργανωμένη εκδήλωση (δείτε και σχετικό μικρό βίντεο). Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, την αντιπροσωπεία καλωσόρισαν στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος κ. Σακκιώτης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας κ. Κουκούλης, Αντιδήμαρχος και μοίρασαν αναμνηστικά δώρα. Στην υποδοχή βρισκόταν και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Τζίτζης Νίκος, Δημοτικός Σύμβουλος, που στη συνέχεια παρέθεσε γεύμα, εκ μέρους της ΚΕΔΑ, σε ταβέρνα των Αλώνων. Ο Δήμος είχε θέσει στη διάθεση των διοργανωτών το λεωφορείο του και υπάλληλοί του έκαναν ξεναγήσεις και βοήθησαν στον καθαρισμό του ρέματος του Γραμματικού. Σε πολλές από δραστηριότητες παραβρέθηκαν, επίσης, δημοτικοί σύμβουλοι, η Πρόεδρος της Δ. Κ. Μεσαγρού και μέλη του Τοπικού Συμβουλίου και εκπρόσωποι τοπικών μαζικών φορέων. Εκ μέρους του Δήμου, επίσης, εκδόθηκε και σχετικό δελτίο Τύπου έκφρασης συγχαρητηρίων. Οι Κύπριοι επισκέπτες έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την Αίγινα, τον πολιτισμό και την ιστορία της, ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις αρχές Απριλίου, όταν αντίστοιχη δική μας αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί την Κύπρο. Ιδιαίτερη συγκίνηση τους έδωσε η πληροφορία, ότι στη Λευκωσία θυσιάστηκε στις 20/7/1974 και ο Μεσαγρίτης ήρωας Σωτήρης Κασιμάκης, πεζοναύτης. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους και όλες.


12/3/11

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 16/3/2011

Συνεδριάζει το Δημοτικο Συμβούλιο στις 16 Μαρτίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00 μ.μ., για συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των παρακάτω θεμάτων της ημερήσιας διάταξης:
1 - 5: Επαναπροσδιορισμός τελών ύδρευσης των Δημοτικών Κοινοτήτων Αίγινας - Βαθέος - Κυψέλης - Μεσαγρού και της Τοπικής Κοινότητας Πέρδικας.

6: Επαναπροσδιορισμός τελών χρήσεως κοινοχρήστων χώρων Δήμου Αίγινας.
7: Κατάρτιση Κανονισμού Λειτουργίας Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Δήμου Αίγινας.
8: Συγκρότηση Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Δήμου Αίγινας (άρθρο 70 παρ. 1 του Ν. 3852 /2010).
9: Κατάρτιση Κανονισμού Λειτουργίας Συμβουλίου ΄Ενταξης Μεταναστών Δήμου Αίγινας.
10: Περί έγκρισης της υπ. αριθ. 17/2011 απόφασης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αίγινας η οποία αφορά κατάρτιση και έγκριση Τεχνικού Προγράμματος του έτους 2011.
11: Περί έγκρισης σύναψης προγραμματικής σύμβασης με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αίγινας για την παροχή υπηρεσιών εκ μέρους του Δήμου με την καταβολή αντιτίμου.
12: Εκλογή Αντιπροσώπων του Δήμου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ- ΑΓΚΙΣΤΡΙΟΥ για το μέχρι 20-2-2014 χρονικό διάστημα
13: Δημιουργία θέσεων πρακτικής άσκησης φοιτητών σε αντικείμενα σχετικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση (άρθρο 12 του Ν. 1351/83-ΦΕΚ 56/Α/83)
14: Εξέταση αιτήσεως της εταιρείας ΕΤΕΡΝΙΑ σχετικά με την κατασκευή ευρυζωνικών υποδομών και εγκατάστασης καλωδίων οπτικών ινών για λογαριασμό της εταιρείας CYTA ΕΛΛΑΣ.
15: Περί έγκρισης οικονομικών απολογισμών Σχολικών Επιτροπών Δήμου έτους 2010.
16: ΄Εγκριση δαπάνης για εκδηλώσεις Εορτασμού Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου 1821.
17: Συγκρότηση διαπαραταξιακής Επιτροπής η οποία θα εξετάζει γενικότερα τα θέματα της ονοματοδοσίας οδών του Δήμου. (Σχετ: Η 51/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου).
18 - 24: Εξέταση αιτήσεων υδροληπτών του Δήμου για διορθώσεις - τακτοποιήσεις εκκρεμοτήτων λογαριασμών τους.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου - κ. Πέτρος Α. Πετρίτης