Θέμα των ημερών οι δυσμενείς εξελίξεις στα οικονομικά του Δήμου μας. Με μια πρωτοφανή για την ιστορία της Αυτοδιοίκησης της Αίγινας ενέργεια η, ιδιωτική πια, ΕΥΔΑΠ δέσμευσε τις τραπεζικές καταθέσεις Δήμου, ανεξαρτήτως προέλευσης ή σκοπού, λόγω των οφειλών προς αυτήν. Μια κίνηση που δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της ζωής ενός ολόκληρου Νησιού και έπληξε, ανεπανόρθωτα πιστεύω, το θεσμικό κύρος του Δήμου.
Το πρόβλημα αυτό έχει διπλή διάσταση, με πρώτη τη θεσμική του. Σε ποια αξιοπρεπή Πολιτεία μπορούν να συμβαίνουν τέτοια τραγελαφικά πράγματα; Έρχεται η Πολιτεία, ανεξαρτήτως κόμματος που κυβερνά, θεσμοθετεί νόμους και συστήματα για την αποκέντρωση και αυτοδιαχείριση των τοπικών κοινωνιών και την πρόοδο της δημοκρατικότητας. Στη συνέχεια, υπόσχεται πόρους και εγγράφει … οικονομικούς κωδικούς σε διάφορα «τεφτέρια» (ή μάλλον σκληρούς δίσκους για να γίνουμε και μοντέρνοι) για να χρηματοδοτήσει αυτό το οικοδόμημα. Τελικά, ποτέ δεν αποδίδει στους ΟΤΑ (Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης) όσους πόρους τους υποσχέθηκε, με αποτέλεσμα να ψάχνουν τρόπους επιβίωσης, άλλοτε με επιτυχία, άλλοτε χωρίς. Παράλληλα, δεν παρέχει ισχυρή θεσμική προστασία, δίνοντας τη δυνατότητα ακόμα και σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να "ξεφτιλίζουν" τα "παιδιά" της.
Η δεύτερη διάσταση είναι η τοπική πολιτική πλευρά του προβλήματος. Ξεκινώντας από την αιτία που το δημιούργησε, δεν μπορούμε να επικροτήσουμε την τακτική όσων Δημοτικών Αρχών επέλεξαν και επιλέγουν να κινούνται με χρέη, φέσια και δάνεια, αφού γνωρίζουν την προβληματική κατάσταση που προηγούμενα αναφέραμε. «Όπως φυσάει, πρέπει να αρμενίσουν», που λένε και οι ναυτικοί μας. Δεν περιφρούρησαν την υπόθεση ΝΕΡΟ, όπως έπρεπε, με αποτέλεσμα η υπόθεση της σύνδεσης με τον υποθαλάσσιο αγωγό να μην έχει προχωρήσει όπως πρέπει. Δεν διαχειρίστηκαν με επιτυχία την υπόθεση ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΕΡΟΥ, με την οποία αναγκαστικά πορευόμαστε, εδώ και χρόνια, γιατί ούτε το δίκτυο φρόντιζαν ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες απώλειες ούτε τα τέλη εισέπρατταν σωστά, με αποτέλεσμα τα λεγόμενα ανταποδοτικά να μην φτάνουν για να πληρώσουμε την αξία του νερού που χρεωνόμαστε.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή είναι γεγονός ότι προσπάθησε να εξυγιάνει το σύστημα και να ορθολογικοποιήσει τον τομέα της ύδρευσης και στην τεχνική και στην οικονομική του πλευρά και, ως ένα σημείο, τα πράγματα έγιναν καλύτερα. Μετά όμως δυόμισι χρόνια θητείας, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι για τη σημερινή κατάσταση φταίνε μόνο οι … "πρώην". Δεν πρέπει να αγνοήσουμε τις πληροφορίες και έντονες συζητήσεις που κυκλοφορούν, περί μη δυναμικής και όχι έγκαιρης αντιμετώπισης του θέματος, πράγμα που έκανε ο Δήμος Σαλαμίνας και πρόλαβε την ΕΥΔΑΠ. Ούτε μπορούμε να χειροκροτήσουμε τα νέα δάνεια που έρχονται. Ακόμα αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί με τις νέες κατασχέσεις και δεσμεύσεις που έρχονται και από άλλους ιδιώτες, όπως τη HELLENIC SEA WAYS,που δημοπρατεί οικόπεδα του Δήμου στον Άγιο Δημήτριο (Τζίκηδες). Το μήνυμα από αυτήν την κατάσταση πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να έχει δύο αποδέκτες.
Ο πρώτος είναι η Ελληνική Πολιτεία, που πρέπει να προστατέψει τους ΟΤΑ, τη ραχοκοκαλιά της Χώρας και να μην επιτρέπει σε κανέναν, με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης να υποθηκεύει το μέλλον των τοπικών κοινωνιών.
Ο δεύτερος αποδέκτης είναι η Τοπική μας "Αυτο"διοίκηση, που πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να σηκώνει δυναμικά το ανάστημά της, έχουν δεν έχουν δίκιο όσοι την εγκαλούν και πέρα από ενδεχόμενες τοπικές σκοπιμότητες, γιατί και δεν είναι ο ηθικός αυτουργός των όσων συμβαίνουν και πρέπει, κάποτε, οι ΟΤΑ να αποτελέσουν Αυτοδιοίκηση χωρίς εισαγωγικά.