20/7/13

ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - 39 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΚΑΣΙΜΑΚΗ


Ενώ η Κύπρος φλεγόταν από τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές, στην Ελλάδα αποφασίστηκε, για ενίσχυση, η αποστολή με αεροσκάφη τύπου Noratlas, δυνάμεων καταδρομέων, από τη Σούδα. Η διαταγή δόθηκε την 21 Ιουλίου του 1974. Όλα τα διαθέσιμα μεταγωγικά αεροσκάφη ήρθαν στην αεροπορική βάση της Σούδας στην Κρήτη. Η αποστολή πήρε την κωδική ονομασία "Νίκη". Διοικητής των καταδρομέων της Α' μοίρας ήταν ο Γιώργος Παπαμελετίου και υποδ/τής ο Άγγελος Αβραμίδης. Τα αεροσκάφη, αν και καταπονημένα, πήραν θέσεις και απογειώθηκαν τη νύχτα Κυριακής προς Δευτέρα 21/22 Ιουλίου, έχοντας από τριάντα καταδρομείς και πλήρες φορτίο. Μέσα από ένα απερίγραπτο αλαλούμ ασυνεννοησίας, ανευθυνότητας και ανασφάλειας, οι κυπριακές αρχές δεν ειδοποίησαν έγκαιρα για την εθνικότητα των αεροπλάνων, με αποτέλεσμα να θεωρηθούν τουρκικά και να βάλλονται ΚΑΙ από τις ελληνοκυπριακές δυνάμεις. Πριν γίνει αντιληπτό το δραματικό λάθος, ένα από αυτά, το "ΝΙΚΗ 4" χτυπήθηκε καίρια ενώ βρισκόταν στην τελική φάση της προσγείωσης και κατέπεσε, ενώ άλλα δύο έπαθαν σοβαρές ζημιές. Όλοι οι επιβαίνοντες σε αυτό, πλην ενός που πρόλαβε να πηδήξει και σώθηκε με βαριά τραύματα, σκοτώθηκαν. 'Ετσι "παίχτηκε" το μεγάλο δράμα της θυσίας 31 παλικαριών (27 καταδρομέων και 4 μελών του πληρώματος) ανάμεσα στα οποία ήταν και ο Μεσαγρίτης Σωτήρης Κασιμάκης, που άφησε πίσω γυναίκα, ορφανό νεογέννητο κοριτσάκι, γονείς και αδέρφια να τον θρηνούν. Οι πεσόντες του αεροπλάνου ήταν οι:
Το πλήρωμα του Νίκη 4:
Παναγόπουλος Βασίλειος - κυβερνήτης, Συμεωνίδης Στέλιος - συγκυβερνήτης, Δάβαρης Γεώργιος - ιπτάμενος μηχανικός και Άνθιμος Γεώργιος - ναυτίλος.
Οι Καταδρομείς του ΝΙΚΗ 4:
Τσαμκιράνης Δημήτριος - ΔΕΑ, Καβραχωρινός Νικόλαος - λοχίας, Τσιβιλάλης Στέφανος - λοχίας, Τσάκωνας Ευάγγελος - δεκανέας,Χριστόπουλος Αθανάσιος - δεκανέας ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ:
Αναστόπουλος Ανδρέας, Γιαννακάκης Κοσμάς, Γιαννόπουλος Παναγιώτης, Γιαννακός Στέφανος, Δαλαμάγκας Ηλίας, Δοϊτσίδης Χριστόπουλος, Ζησιμόπουλος Αντώνιος, Ηλίας Κωνσταντίνος, Κατερός Κωνσταντίνος, Κασιμάκης Σωτήριος, Κουρούνης Σωτήριος, Λίγδης Χρήστος, Μπαρωτάς Κωνσταντίνος, Μανιάτης Σπυρίδων, Μονιάς Αιμίλιος, Νάκος Γεώργιος, Πρινιανάκης Στυλιανός, Σιορώκης Δημήτριος, Σκιαδαρέσης Νικόλαος, Τούλης Ηλίας, Τσούρας Σωτήριος και Χατζόπουλος Χρήστος.
(Στο ηρώο του χωριού του)
(Το μνημείο στο σημείο συντριβής στη Λευκωσία)Πέρασαν χρόνια, ώσπου η επιχείρηση αυτοκτονίας ΝΙΚΗ να ανακοινωθεί και η θυσία των καταδρομέων να βρει επίσημη αναγνώριση. Στην Αίγινα, πριν 4 χρόνια, παίχτηκε η τελευταία πράξη του δράματος της θυσίας του Σ. Κασιμάκη, όταν μετά από εξετάσεις DNA,


βρέθηκαν οστά του και με στρατιωτικές τιμές ενταφιάστηκαν στο κοιμητήριο Αγίων Ασωμάτων. Η μνήμη του θα πρέπει να μείνει άσβηστη, όπως και όλων όσων έπεσαν σε αγώνες της πατρίδας μας. Η ολοκλήρωση του χρέους της Αίγινας προς τον Σ. Κασιμάκη θα γίνει όταν ολοκληρωθεί το έργο της κατασκευής της κεντρικής πλατείας, στη γενέτειρά του το Μεσαγρό, που θα πάρει και το όνομά του. Ο Δήμος Αίγινας έχει πάρει τη σχετική απόφαση και παραμένει ανεκτέλεστη. Ας είναι αιώνια η μνήμη σου, Σωτήρη.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ:




2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η θυσία του Σωτήρη που με τους άλλους συναδέλφους του πήγαν σαν πρόβατα σε σφαγείο, θυσία στους χουντικούς και στους αμερικάνους δεν πρέπει να ξεχαστεί ΠΟΤΕ.

Perastikia είπε...

Αυτούς τους κύριους εργολάβους που έχουν πετάξει την ταμπέλα της οδού Κασιμάκη στο Μεσαγρό στην άκρη του δρόμου, μέσα στα ξερόχορτα εδώ και 6 μήνες, ποιος θα τους τραβήξει το αφτάκι; Θα τρίζουν τα κόκκαλα του μακαρίτη !