2/9/09

Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ …

(Aναδημοσίευση άρθρου του κ. Νεκτ. Κουκούλη από τα ΑΙΓ. ΝΕΑ που κυκλοφορούν)
Ένας χρόνος απομένει, πριν τη «μάχη» των επόμενων δημοτικών εκλογών. Βρισκόμαστε στο χρονικό σημείο που η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει για όλους τους επίδοξους πρωταγωνιστές των αυτοδιοικητικών μας υποθέσεων για την τετραετία 2010 – 13. Και βέβαια, όπως και σε όλη την Ελλάδα έτσι και στην Αίγινα, το σημείο αυτό έχει άλλη σημασία για την πλειοψηφία που ασκεί τη «διοίκηση» και άλλη για τους υποψήφιους δημοτικούς συνδυασμούς. Για τους μελλοντικούς υποψήφιους συνδυασμούς στη φάση αυτή επικρατούν:
1) Οι εσωτερικές διεργασίες που στόχο έχουν τον προγραμματισμό δράσεων, τη χάραξη στρατηγικής αλλά και την εξασφάλιση των βασικών συνεργατών.
2) Η προσεκτική ανάλυση της κατάστασης, ο εντοπισμός τρωτών σημείων της «διοίκησης» και η εκπόνηση των βασικών αρχών του προεκλογικού προγράμματος.
3) Αν ο συνδυασμός είναι και δημοτική παράταξη μειοψηφίας, έχει πολιτικό καθήκον αλλά και θεσμική υποχρέωση να ασκήσει τον αντιπολιτευτικό του ρόλο με τέτοιο τρόπο, ώστε χωρίς να καταστροφολογεί κινδυνεύοντας να κατηγορηθεί για «στείρα αντιπολίτευση», να επισημάνει και δημοσιοποιήσει τα λάθη, τις παραλείψεις και τις χωρίς αντίκρισμα υποσχέσεις, αλλά και να αναδείξει τη δική του πειστική υλοποιήσιμη αντιπρόταση.
Η κάθε Δημοτική πλειοψηφία, τώρα, βρίσκεται σε κομβικό σημείο της θητείας της γιατί:
1) Έχει παρέλθει, προ πολλού, η «περίοδος χάριτος» που δίνουν οι τοπικές κοινωνίες.
2) Οι ενέργειές της θα πρέπει να έχουν πια περάσει από τη φάση του προγραμματισμού και των εξαγγελιών σε αυτήν της υλοποίησης και των χειροπιαστών αποτελεσμάτων.
3) Από τον μέχρι τώρα βαθμό υλοποίησης του προεκλογικού προγράμματος αλλά και ικανοποίησης (ή μη) από τη διαχείριση των αναγκών της καθημερινότητας, ο δημότης έχει ήδη διαμορφώσει άποψη και γνώμη.
4) Αν αυτή η γνώμη του πολίτη είναι θετική και συνεπώς τον οδηγήσει στο να ψηφίσει ή ξαναψηφίσει το συνδυασμό που ανέδειξε τη «διοίκηση», όλα είναι καλά. Αν όμως αμφιβάλλει ή είναι ακόμα αναποφάσιστος, χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για τον φέρει η πλειοψηφία με το μέρος της. Αν δε, έχει μέσα του αλλάξει άποψη, είναι πλέον δύσκολο ως ακατόρθωτο να μεταπεισθεί. Θα αναζητήσει άλλο συνδυασμό για να εκφραστεί.
Για τους λόγους αυτούς, παρατηρείται η ίδια, περίπου, τακτική παντού. Οι πλειοψηφίες προσπαθούν να «στρογγυλέψουν» τα πράγματα, να μεγιστοποιήσουν τα πολιτικά οφέλη από θετικά πεπραγμένα τους και να ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές συνέπειες από παραλείψεις, λάθη ή αθετήσεις υποσχέσεων. Το άρθρο αυτό δημοσιεύεται, στον απόηχο του δεύτερου απολογισμού πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής της Αίγινας, για τον οποίο γράφτηκαν πολλές αναλύσεις και απόψεις από όλες τις πλευρές. Απόψεις για την ως τώρα πορεία της υπό τον κ. Π. Κουκούλη δημοτικής αρχής έχουν εκφράσει με συνεντεύξεις τους, επίσης, δύο τουλάχιστον από τους αρχηγούς των παρατάξεων της μειοψηφίας αλλά και άλλα στελέχη. Την προσωπική του άποψη και στίγμα, τέλος, για το έργο της τριετίας και την προοπτική για τον επόμενο χρόνο, εξέφρασε και ο κ. Δήμαρχος σε εκτεταμένη συνέντευξη, σε τοπική εφημερίδα και κατά την ομιλία του στην (πάντα φιλόξενη) αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου.
Μελετώντας όλα τα δεδομένα και εκφράζοντας, φυσικά, προσωπική γνώμη, χαρακτηρίζουμε τη σημερινή αυτοδιοικητική κατάσταση πολιτικά ώριμη και πολιτισμένη. Θεωρούμε, όμως, ότι οι αρνητικές απόψεις για τη σημερινή «διοίκηση» είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένες και βάσιμες. Αν και έχει να δείξει επιμέρους θετικά αποτελέσματα, κρινόμενη συνολικά, όχι μόνο δεν έχει πείσει μεγάλο αριθμό δημοτών αλλά και έχει οδηγήσει αρκετούς στο να αναθεωρήσουν την ψήφο που της έδωσαν. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι και ο κ. Δήμαρχος σε πολλά σημεία της ομιλίας του ήταν απολογητικός ή όχι συγκεκριμένος.
Τα παραπάνω, όμως, δεν σημαίνουν ότι έχει κριθεί το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, το αντίθετο μάλιστα. Η πλειοψηφία, παρά το ότι κάθε μέρα που περνά μετράει πια σε βάρος της, έχει ακόμα χρόνο για διορθωτικές παρεμβάσεις και υλοποίηση δρομολογημένων έργων, με ισχυρό χαρτί ότι έχει στα χέρια της τη «διοίκηση». Στο «στρατόπεδο» των μελλοντικών αντιπάλων, έχουν ήδη εμφανιστεί, η μια μετά την άλλη, δηλώσεις υποψηφιότητας δημοτικών συνδυασμών, που σιγά σιγά συμπληρώνουν τα κομμάτια του «παζλ» των επόμενων δημοτικών εκλογών, αν και η τελική μορφή του δεν έχει ολοκληρωθεί.
Αναμένουμε, λοιπόν, αγαπητοί συναναγνώστες. Ας ευχηθούμε η προεκλογική περίοδος να μας φέρει πιο κοντά στον κεντρικό ΚΟΙΝΟ στόχο: Η Αίγινα να πάει ΜΠΡΟΣΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: