18/9/16

Προετοιμάζεται αλλαγή χρήσης για το Εϋνάρδειο;

   Όλοι γνωρίζουμε ότι η χρήση που έχει προγραμματιστεί για το Εϋνάρδειο είναι η μεταστέγαση σε αυτό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης και ο εκσυγχρονισμός της προς όφελος της τοπικής Εκπαίδευσης, των παιδιών της Αίγινας και του καθ' ενός από εμάς. Όλοι , επίσης, γνωρίζουμε ότι μετά από  γραφειοκρατική "Οδύσσεια" δεκαετιών, το έργο έφτασε προς δημοπράτηση από το Υπουργείο Παιδείας πρόπερσι και ότι κάποια "μυστηριώδης" καταγγελία οδήγησε στην αναβολή της διαδικασίας και ας ελπίσουμε όχι "στις ... καλένδες".
   Kατά τα εγκαίνια της εικαστικής δημιουργίας "ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΙΙ" στο χώρο, στα πλαίσια της 8ης γιορτής φιστικιού, ο κ. Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της διοργάνωσης, πράγματι αξιότιμος και εργατικός συμπολίτης, χωρίς να διευκρινίζει αν πρόκειται για προσωπική του άποψη ή όχι, εξέφρασε ανοικτά τη διαφωνία του για το σκοπό χρήσης του Κτηρίου ως βιβλιοθήκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "πολλοί άνθρωποι αισθάνονται έτσι" και προτείνοντας αλλαγή σκοπού και μετατροπή σε συνεδριακό και εκθεσιακό χώρο. Προσωπικά διαφωνώ ΚΑΘΕΤΑ με αυτήν την άποψη και τη θεωρώ ως "κεραυνό εν αιθρία". Ο κ. Δήμαρχος, που μίλησε στη συνέχεια, προσπάθησε "να συμμαζέψει τα πράγματα" και ως ένα σημείο το έκανε. Τα ερωτήματα όμως παραμένουν:
   Γιατί "πολλοί άνθρωποι" (αν δεχτούμε τις ίσως υποκειμενικές εκτιμήσεις του κ. Προέδρου) θέλουν στο Εϋνάρδειο ένα εκθεσιακό κέντρο για εκδηλώσεις ή "χιλιάδες άλλες χρήσεις", αλλά όχι  για τα παιδιά μας και τη μόρφωσή τους αλλά και για το ευρύ κοινό, που αφυκτιούμε στον ακατάλληλο σημερινό χώρο της Δημόσιας Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης, εφ' όσον μάλιστα προβλέπονται στις μελλοντικές χρήσεις του Ορφανοτροφείου συνεδριακοί και εκθεσιακοί χώροι; Τελικά, ποιος χαράζει δημοτική πολιτική, ο Δημότης διά του Δημάρχου και του Δημοτικού του Συμβουλίου ή οργανωτικές και άλλου τύπου επιτροπές ή και ορισμένοι "πεφωτισμένοι" φιλότεχνοι και φιλίστορες συμπολίτες μας;
   Παρατίθενται απομαγνητοφωνημένοι οι σχετικοί διάλογοι, όπως δημοσιεύτηκαν στο Aegina Portal και ο κάθε αναγνώστης ας κρίνει:



ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 8ης Γ.Φ.: « … Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 που το αρχαιολογικό μουσείο μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση, στην Κολόνα, αυτό το κτήριο έμεινε εγκαταλελειμμένο, ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας το οποίο δεν κατόρθωσε να το συντηρήσει, δεν κατόρθωσε, υπήρχε ένα σχέδιο να μεταφερθεί εδώ η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αίγινας, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι αυτή δεν είναι η πιο κατάλληλη χρήση για ένα τόσο σημαντικό μνημείο, ο Δήμος έχει μια πολύ πλούσια πολιτισμική ζωή και δεν έχει χώρους μέσα στους οποίους να μπορεί να οργανώσει πράγματα, γι’ αυτό τα πάντα γίνονται σε υπαίθριους χώρους, θα ήταν ένα ιδανικό μέρος για να οργανώνονται εκθέσεις ή να υπάρχει μια μόνιμη έκθεση για την Καποδιστριακή Αίγινα, ενημέρωση ή χιλιάδες άλλες χρήσεις τις οποίες μπορούμε να σκεφτούμε, που θα μπορούσαν να κάνουν αυτό το κτήριο να λειτουργήσει πολύ κοντύτερα και στη σημασία του ως μνημείου …»
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ: «… και βεβαίως ξεκινάει η διαδικασία ολοκλήρωσης των διαδικαστικών, ό,τι χρειάζεται, για να δημοπρατηθεί το κομμάτι αυτό εδώ (σ.σ. το Εϋνάρδειο) , το ιστορικό κομμάτι της Αίγινας, το ιστορικό κομμάτι της Ελλάδας, το λέει ο τίτλος (σ.σ. δείχνει προς την πινακίδα του έργου) μόνος του, ο φιλέλληνας ο Εϋνάρδος, ο προσωπικός φίλος του Καποδίστρια το έδωσε για το σκοπό που το έδωσε, μέχρι το 1981 λειτούργησε, θα πω έτσι, παροδικά ως Αρχαιολογικό Μουσείο και από τότε είναι κλειστό (σ.σ. δεν ακούγεται καλά μια λέξη)  τρία χρόνια να το’ χεις κλειστό, πέφτει. Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση, για να πω και τα καλά, (σ.σ. απευθύνεται σε κάποιον από το κοινό) ελάτε πιο μπροστά να σας βλέπουμε ότι είστε Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης, ε, είδες τι μου κάνεις, και ξεκινάει η αποκατάσταση, η σταδιακή αποκατάσταση, πρώτα Κυβερνείο, δεύτερο Εϋνάρδειο και είμαι πολύ χαρούμενος να συνεχιστεί η αποκατάσταση των ιστορικών μας κτηρίων, η αποκατάσταση της ιστορίας, που όλοι πραγματικά βρισκόμαστε εδώ για αυτήν την αποκατάσταση της ιστορίας…»

Σχετικός διαδικτυακός σύνδεσμος (λινκ): http://www.aeginaportal.gr/politismos/festivals/17724-epifylaki-ii-ta-egkainia-tis-eikastikis-egkatastasis-tis-venias-dimitrakopoylou-sto-eynardeio.html


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: