5/4/09

ΓΙΑ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

(Αναδημοσίευση άρθρου μου από το φ.350 των "ΑΙΓΙΝΗΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ")
Κοινό σημείο σε πολλές συζητήσεις, διαχρονικά, είναι ο προβληματισμός πολλών κατοίκων ή και επισκεπτών της Αίγινας, γιατί δεν προχωρούν αποτελεσματικά λύσεις για βασικά προβλήματα και ελλείψεις του Νησιού ή γιατί δεν ολοκληρώνεται η υλοποίηση κάποιων νέων ιδεών και μέτρων, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν καινοτόμα και πρωτοποριακά. Μιλάμε, φυσικά, για δρομολόγηση και υλοποίηση έργων από το Δήμο, ως Δημόσιο Αυτοδιοικητικό Οργανισμό, γιατί συνηθισμένο σημάδι των καιρών μας είναι η τάση των ιδιωτών να προσπαθούν με θεμιτά ή και αθέμιτα μέσα να "χωθούν" στη λειτουργία δημόσιων φορέων, για κερδοσκοπικούς λόγους.
Και είναι πολύ λογικός αυτός ο προβληματισμός, γιατί αν κάποια βασικά έργα υποδομής, όπως η σύνδεση με την ΕΥΔΑΠ, ο βιολογικός καθαρισμός, το εμπορικό λιμάνι στο Λεόντι, περιφερειακοί δρόμοι σε Αίγινα, Βαθύ και Αγία Μαρίνα, τουριστικά λιμενικά έργα ή αξιοποίηση και ανάδειξη του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού πλούτου της Αίγινας (και αρκετά άλλα), είχαν δρομολογηθεί μερικές τετραετίες πριν, παρά το γνωστό γραφειοκρατικό "υδροκεφαλισμό" της δημόσια διοίκησης, θα είχαν έρθει σε πέρας και η ποιότητα της καθημερινής μας ζωής θα ήταν σαφώς καλύτερη. Τότε στο Νησί μας η πρόοδος και η σταθερότητα θα είχαν μεταφερθεί από τη θεωρία και τις υποσχέσεις, στην καθημερινή ζωή και πράξη.
"Μα τότε", ο καλόπιστος συζητητής θα ρωτήσει, "γιατί αυτό δε γίνεται"; Και παίρνω την πρωτοβουλία να απαντήσω, εκφράζοντας την προσωπική μου άποψη βέβαια, και θέτοντας, για άλλη μια φορά, το χέρι "επί των τύπων των ήλων". Η πρόοδος και η ανάπτυξη έχουν δυο πράγματα ως προϋπόθεση: Τη συνέπεια και τη συνέχεια. Δυστυχώς από αυτά πάσχουν όλοι, σχεδόν, οι πολιτικοί σχηματισμοί που "κυβέρνησαν και κυβερνούν" αυτό το Νησί.
Παρακολουθώντας την ιστορική διαδρομή και το σήμερα της τοπικής μας αυτοδιοίκησης, θα διαπιστώσουμε ότι σχεδόν σε κανένα θέμα δεν τηρήθηκε μια οικουμενική πολιτική. Να ξεκινήσει, δηλαδή, μια Δημοτική Αρχή κάποια βασικά θέματα και οι μετέπειτα να τα συνεχίσουν και να μη μηδενίσουν το έργο των προκατόχων της θέσης τους. Παράλληλα, σε λίγες μόνο προεκλογικές υποσχέσεις τους ήταν και είναι συνεπείς και ειλικρινείς. Αυτό, βέβαια, δεν είναι "προνόμιο" των Αιγινητών, αλλά βλέπουμε να διαδραματίζεται και στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπου πολιτικές αλλάζουν όχι μόνο με την αλλαγή κυβέρνησης αλλά συχνά και μετά από μια αλλαγή υπουργού …
Παράδειγμα συνέχειας και συνέπειας, αντίθετα όμως, έχουμε δικό μας και πολύ νωπό. Τα τελευταία χρόνια, η Αίγινα έχει αποκτήσει θαυμάσια σχολικά κτήρια, που βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στην αναβάθμιση της Εκπαίδευσης των παιδιών και νέων μας. Βασικός λόγος, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι δεν ξεφύτρωσαν σε μια τετραετία, αλλά ξεκίνησαν 3 - 4 τετραετίες πριν και συνεχίστηκαν κατά τις επόμενες, με συνέπεια και συνέχεια. Κάπου εδώ βρίσκεται και το κλειδί της προόδου και σταθερότητας. Ας συγκροτήσουμε ένα κοινωνικό μέτωπο κοινωνικού χαρακτήρα και με κάποιο δημοκρατικό τρόπο (λαϊκές συνελεύσεις, δημοψήφισμα) ας επιλέξουμε τα θέματα που θα προχωράμε και θα επιδιώκουμε ανεξάρτητα από το ποιοι θα εκλεγούν για να αναλάβουν τα αυτοδιοικητικά "ηνία" της Δημοτικής Αρχής.
Καλό Πάσχα, συναναγνώστες μου και ας σκεφτόμαστε πάντα θετικά και ελπιδοφόρα.
(δέστε και την προηγούμενη ανάρτηση μας: http://aeginamprosta.blogspot.com/2009/02/blog-post.html )

Δεν υπάρχουν σχόλια: