17/6/10

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

(Επειδή το θέμα απασχολεί μερίδα του τοπικού τύπου ακολουθεί αναδημοσίευση αποσπασμάτων της σχετικής γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Αριθμός Γνωμοδοτήσεως 588/2006
ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΤΜΗΜΑ Ε'
Συνεδρίαση της 21-12-2006
Σύνθεση:
Πρόεδρος: Σπυρίδων Σκουτέρης. Αντιπρόεδρος Ν. Σ. Κ.
Αντιπρόεδροι: Δημ. Λάκκας
Νομικοί Σύμβουλοι: Βλ. Ασημακόττουλος. Ι. ΣακελλαρΙου, Χριστ. Μπότσιος, Μιχ. Απέσσος, Μετ. Ανδροβιτσανέα.
Εισηγήτρια: Μεταξία Ανδροβιτσανέα, Νομική Σύμβουλος.
Αριθ. ερωτήματος: 4072/1-12-2006 του Γραφείου Γενικού Γραμματέα ΥΠΕΠΘ
Περίληψη ερωτήματος: «Εν όψει των κωλυμάτων των άρθρων 29 παρ. 16 και 8 του Ν, 3463/2006, ποια όργανα, σύμφωνα με τη δομή των περιφερειακών εκπαιδευτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Ε.Π.Θ., θεωρείται ότι εμπίπτουν στην έννοια του όρου προϊστάμενος της οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Δ/νσης ή Δ/νσης συμπεριλαμβανομένων και των σχολικών μονάδων.»

Επί του ανωτέρω ερωτήματος το Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους γνωμοδότησε ως ακολούθως:
....................
II. Έχουν, κατά την ομόφωνη άποψη του τμήματος, το κώλυμα εκλογιμότητας, της παρ. 1 του άρθρου 29 του Ν.3463/2006 οι:
1) Δ/ντές Εκπαίδευσης, οι οποίοι πλην των εκπαιδευτικών και πειθαρχικών καθηκόντων τους ασκούν σε ευρεία κλίμακα αποφασιστικές διοικητικές αρμοδιότητες στην περιφέρεια όπου έχουν τοποθετηθεί και εποπτεύουν το έργο των Γραφείων Εκπαίδευσης, των Γραφείων Τεχνικής - Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και των Γραφείων Φυσικής Αγωγής, καθώς και των σχολικών μονάδων της περιφέρειας τους. Ασκούν, επομένως, πράξεις οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο επηρεασμού του εκλογικού σώματος.
2) Περιφερειακοί Δ/ντές Εκπαίδευσης, οι οποίο» ασκούν τη διοίκηση, τον έλεγχο και την εποπτεία σε όλες τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάμιας Εκπαίδευσης, ασκούν τη διοίκηση, καθοδηγούν, εποπτεύουν, ελέγχουν και συντονίζουν τη λειτουργία των Τμημάτων Επιστημονικής - Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, του Τμήματος Διοίκησης, καθώς και όλων των επιμέρους υπηρεσιών και υπαλλήλων που υπηρετούν στην Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης
Ενόψει αυτών, ο« Περιφερειακοί Δ/ντές Εκπαίδευσης κρίνεται ότι ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικού Δ/ντή κατά την έννοια της διατάξεως του άρθρου 2Θ του Ν. 3463/2006 και ως εκ τούτου έχουν το σχετικό κώλυμα εκλογιμότητας.
Γ. Ενόψει των προεκτεθέντων, η γνώμη του Τμήματος του Ν.Σ.Κ. επί του τεθέντος ερωτήματος είναι ομόφωνα μεν ότι, στην έννοια του όρου ««Προϊστάμενος οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Δ/νσης ή Δ/νσης» του άρθρου 29 του Ν. 3463/2006 υπάγονται μόνον οι Περιφερειακοί Δ/ντές Εκπαίδευσης και οι Προϊστάμενοι των Δ/νσεων Εκπαίδευσης, όχι όμως και οι Προϊστάμενοι των Γραφείων Εκπαίδευσης κατά πλειοψηφία δε, ότι δεν υπάγονται και οι Δ/ντές Σχολικών Μονάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: