3/12/08

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ

Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την παγκόσμια οικονομική κρίση και η ενίσχυση της τοπικής αγοράς ήταν τα κυριότερα θέματα σύσκεψης που οργάνωσε ο κ. Δήμαρχος Αίγινας, σήμερα στις 13.00. Προσκεκλημένοι ήταν εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων του Νησιού και οι Διευθυντές των τοπικών τραπεζικών υποκασταστημάτων, ενώ παραβρέθηκαν και δημοτικοί σύμβουλοι (της πλειοψηφίας), οι πρόεδροι των Τ. Δ. Κυψέλης και Πέρδικας και όσοι δημότες το έμαθαν από το Διαδίκτυο!!! Στην εισαγωγή του ο Δήμαρχος, ενημέρωσε για τον προγραμματισμό του Δήμου, τόνισε τη διπλή διάσταση του προβλήματος, κοινωνική και αναπτυξιακή και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως τους επαγγελματίες σε μείωση των τιμών με παράλληλη αύξηση της ποιότητας των υπηρεσιών, πράγμα που όπως είπε προσπαθεί και ο Δήμος ως οργανισμός να πετύχει. Στη συζήτηση που ακολούθησε ανταλλάχθηκαν πολλές απόψεις άλλες χρήσιμες, άλλες λίγο εκτός θέματος, που όμως κεντρικό σημείο είχαν το να κρατηθεί ο Αιγινήτης στην Αίγινα για τα ψώνια του, κατά τις γιορτές, πράγμα που ως ευχολόγιο είναι άριστο, αλλά θέλει τη βοήθεια όλων για να επιτευχθεί. Δεν ακούστηκαν πολλές προτάσεις όπως επιδίωκε η Δημοτική Αρχή αλλά κυρίως διαπιστώσεις. Αναλυτικές λεπτομέρειες θα δημοσιευθούν από τα έντυπα και ψηφιακά ΜΜΕ. Εμείς θα θέλαμε να διατυπώσουμε 3-4 απλές παρατηρήσεις:
1) Το θέμα είναι ενωτικό και θα έπρεπε να κληθούν τουλάχιστον οι αρχηγοί των παρατάξεων του Δημ. Συμβουλίου, οι οποίοι πάλι θα μάθουν τα νέα από τις εφημερίδες και το Διαδίκτυο και θα αντιδράσουν. 2) Θα εκφράσουμε την πρσωπική μας διαφωνία με την συνεχώς επαναλαμβανόμενη θέση και από τον κ. Δήμαρχο και από αντιδημάρχους, ότι ο Δήμος είναι κάτι σαν μονοπωλιακή ιδιωτική επιχείρηση που "πουλάει υπηρεσίες" με τους ψυχρούς νόμους της αγοράς. Παραβλέπουν έτσι την κοινωνική διάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 3) Δεν ξέρω πόσοι θα συμφωνήσουν στην άποψη που πάλι επαναλήφθηκε, ότι δηλαδή δεν έχουν ανέβει τα τέλη ύδρευσης. 4) Οι τραπεζικοί αρκέστηκαν σε γενικόλογες διαπιστώσεις, τόνισαν ότι θα στηρίξουν αναπτυξιακές δράσεις υγιών επιχειρήσεων, αν και η στρόφιγγα των δανείων θα σφίξει.Όταν έγινε ερώτηση από δημότη για τον τρόπο που επιστρέφουν κάποια από τα υπερκέρδη τους στην τοπική κοινωνία υπό μορφή κοινωνικής ανταπόδοσης και για τις ευθύνες τους για την κρίση, όταν μοιράζονταν δάνεια με συνοπτικές διαδικαίες, πριν λίγο καιρό, βρέθηκαν σε δύσκολη θέση.
Και ... για να κλείσουμε με το θετικό, η πρωτοβουλία αυτή είναι αξιόλογη και καινοτόμα και όχι μόνο την επικροτούμε, αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να επαναληφθεί με πιο διευρυμένη σύνθεση.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΕΜΑΘΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ?
ΤΗΝ ΑΦΙΣΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΕΙΧΕ ΦΤΙΑΞΕΙ Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ Ή ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ;
ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΥΛΟΚΟΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ;
ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΡΘΑΝ?
ΤΕΛΙΚΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΧΕΙ ΙΔΕΕΣ Ή ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΚΩΤΣΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΟΝΟΣ ΙΔΕΩΝ?

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ "NESTORAS", το ότι οι πολίτες το μάθαμε από την ιστοσελίδα του "Aegina portal" και της "Νέας Εποχής" ΄και παραβρεθήκαμε εκεί από ενδιαφέρον, το επιβεβαιώνω και εγώ (που ίσως θα έπρεπε να ήμουν και καλεσμένος ως διευθυντής της μεγαλύτερης δημόσιας υπηρεσίας του Νησιού) αλλά το δήλωσε και κάτοικος της Κυψέλης. Τώρα, φαντάζομαι τα τοπικά ΜΜΕ ήταν καλεσμένα. Εγώ παραθέτω αντικειμενικά όσα είδα. Όσο για την αφίσα δεν γνωρίζω τον δημιουργό της. Περί ερμηνειών των παρουσιών εκεί, ο λόγος σε σας επισκέπτες του site και παρακαλώ χωρίς προσβλητικές εκφράσεις. Ας προάγουμε τον πολιτικό διάλογο. Μόνο ωφελημένοι θα βγούμε!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ξέχασα να διευκρινίσω ότι εμένα την αφίσα δεν μου την έδωσε κανείς, απλά την είδα σε ένα τυραπέζι και τη φωτογράφισα.
Ν. Κ.

para thin alos είπε...

Θα ήθελα να σημειώσω μερικές σκέψεις που ίσως να βοηθήσουν το δημόσιο γόνιμο διάλογο στο θέμα της τοπικής κρίσης, απόρροια βέβαια της πανελλήνιας και κυρίως της παγκόσμιας κρίσης.

1. Πιστεύω στην Κεϊνσιανη λογική όπου σε περίοδο ύφεσης επενδύουμε σαν δημόσιος φορέας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη και κατ’ επέκταση την κατανάλωση.
2. Η πίτα παρόλη τη συρρίκνωση της παραμένει πίτα .Πρέπει να ενισχύσεις τα πλεονεκτήματα σου απέναντι στους ανταγωνιστές καταρχάς να επιβιώσεις και εν συνεχεία να αναπτυχθείς. Η τοπική μας οικονομία πλέει εξίσου σε ένα μακροοικονομικό και παγκόσμιο περιβάλλον. Αυτή είναι η πίτα μας.
3. Ακόμα και στις κρίσης υπάρχουν ευκαιρίες. Φαντασία και καινοτομία χρειάζεται.
4. Στις επιχειρήσεις που διέπονται από οικονομική ύφεση καλό είναι να επενδύσουν αυτή τη περίοδο στην ερευνά, εκπαίδευση και τεχνογνωσία των στελεχών τους ώστε μόλις έρθει η άνθιση να είναι έτοιμοι. Προϋπόθεση βέβαια είναι να αυτοσυντηρούνται.
5. Όταν έχεις ένα προϊόν πρέπει να ξέρεις και να το πουλάς. Στην Αίγινα απουσιάζει η λέξη marketing σε όλους τους τομείς (ξενοδοχεία, εστιατόρια, λιανική πώληση, υπηρεσίες κτλ.). Βασικό κριτήριο marketing είναι να δημιουργείς ένα κλίμα πλασματικής ευφορίας και όχι να φοβίζεις π.χ. «η κρίση στη κρίση σου» . Ωραίο σλογκανακι αλλά σε άλλες συνθήκες.
6. Πρέπει να γίνει προγραμματισμός από τώρα για τη προσεχή τουριστική περίοδο 2009. Από την στιγμή που τα ξενοδοχεία δεν χαρακτηρίζονται απο την αρτιότητα τους ή υψηλού επιπέδου υποδομές τότε πρέπει να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης των πελατών. Τα ξενοδοχεία πρέπει να προβούν σε προσφορές (μέσω site και email σε παλαιούς πελάτες) και να στηριχτούν στο οικογενειακό στοιχείο της επιχείρησης τους. Οφείλει ο ξενοδόχος να κάνει το τουρίστα να νιώσει σαν το σπίτι του. Τώρα χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και υπάρχει χρόνος.
7. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβει ο εκάστοτε Δήμος ότι είναι ένα από τα χιλιάδες χωριά της Ευρώπης και όχι μόνο παράρτημα και επαίτης της κεντρικής εξουσίας. ‘Πιάστε την αγελάδα της Ευρώπης και αρμέξτε την’. Τώρα είναι η ευκαιρία!

θα μπορούσα να τα αναλύσω εκτενώς τα παραπάνω, αλλά θα σας κούραζα, δεν θα ήταν ελκυστικό σαν κείμενο και ο δημιουργός θα γκρίνιαζε αφού δεν θα χώραγαν στο blog του :) . Υπάρχουν και άλλες ιδέες και προτάσεις που εν καιρό θα τις συζητήσουμε...

Η ΑΙΓΙΝΑ ΜΕ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ είπε...

Ευχαριστούμε φίλε "para thin alos", πάντα οι παρεμβάσεις σου συμβάλλουν θετικά στις αναρτήσεις μας.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΣ - ΝΕΣΤΩΡ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΚΑΙ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΥ ΠΟΥ ΚΛΟΤΣΑΓΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ;