2/9/10

ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΄Η ΠΕΛΑΤΕΣ;

Δυο βαθιά ελληνικές λέξεις είναι αυτές του τίτλου και το άρθρο επηρεασμένο από τα όσα βιώνουμε και αυτό το καλοκαίρι στην Αίγινα. Ξεφυλλίζοντας, λοιπόν, ένα καλό ελληνικό λεξικό διαβάζουμε:
""ΠΟΛΙΤΗΣ: Κάτοικος πόλεως, κάτοχος ιθαγένειας, κάθε μέλος πολιτείας και (ας προσέξουμε) ιδίως αυτός που έχει το δικαίωμα του εκλέγει και εκλέγεσθαι. Η λέξη προέρχεται από το αρχαίο ουσιαστικό ΠΟΛΙΣ."" ... ""ΠΕΛΑΤΗΣ: Αγοραστής ειδών καταστήματος, θαμώνας κέντρου, πρόσωπο που χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες οποιοδήποτε ελεύθερου επαγγελματία. Προέρχεται από το αρχαίο ρήμα ΠΕΛΑΖΩ, που σημαίνει πλησιάζω ή συχνάζω. Ας προσέξουμε, Από το ίδιο ρήμα, αλλά με στερητικό, προέρχεται και το επίθετο … «απροσπέλαστος».""
Για ένα λοιπόν καλοκαίρι ακόμα, ζούμε στην πράξη γεγονότα και φαινόμενα, που αναπόφευκτα μας οδηγούν στο σημαντικό ερώτημα του τίτλου: Σε αυτή τη Χώρα, γενικά αλλά και στην Αίγινα ειδικότερα, μας θέλουν πελάτες ή πολίτες; Η πολύτιμη ελληνική μας γλώσσα, με τα στοιχεία που παρέθεσα στο πρόλογο, μας δείχνει το δρόμο. Με μια ευρεία ερμηνεία, δεν είμαστε «πελάτες» μόνο των εμπορικών επιχειρήσεων του Τόπου, αλλά και των «επιχειρήσεων κοινής ωφελείας» του Κράτους (ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ) και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Νομαρχία, Δήμος), πληρώνουμε τα δημόσια και δημοτικά τέλη και αναμένουμε ως πολίτες, πια, τις ανάλογες υπηρεσίες, οι οποίες μάλιστα είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένες.
Ενώ, λοιπόν, κατά πλειοψηφία είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας και προς το Δήμο και προς το Κράτος, εκείνοι για ένα ακόμα καλοκαίρι αποδείχτηκαν ανεπαρκείς. Η πολιτεία δε φρόντισε ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, δε φρόντισε ώστε να γίνεται ομαλά η διακίνηση βασικών αγαθών όπως τα καύσιμα και το αποκορύφωμα δε φρόντισε ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για να μην γυρνάμε Αύγουστο μήνα, με το Νησί σε πλήρη δραστηριότητα, σε πρωτόγονες καταστάσεις έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος. Από την άλλη ο Δήμος γνωρίζοντας τις ατέλειες του Κράτους, δε φρόντισε, αφού αποτελεί οργανισμό ΑΥΤΟδιοίκησης να είναι αυτάρκης σε υπηρεσίες αρμοδιότητάς του όπως η παροχή νερού.
Και βέβαια, κοντά σε αυτά τα καίριας σημασίας φαινόμενα και τα συνήθη «αμαρτήματα» συνεχίζονται για τα καλά. Η φοροδιαφυγή στο Νησί, βάσει επίσημων στοιχείων, καλά κρατεί. Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο παρά τις προσπάθειες της Νομαρχίας δεν είναι ικανοποιητική, το ίδιο και οι κάθε φύσης κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Οι ενέργειες για αποχέτευση λιμνάζουν με αποτέλεσμα να έχουμε ημίμετρα, όπως ο βιολογικός της ψαραγοράς και ο μικρός βιολογικός – φάντασμα της Αγίας Μαρίνας. Οι αυθαίρετες καταλήψεις ή χρήσεις ακτών και δημόσιων χώρων συνεχίζονται και το ξέρουν πολύ καλά π.χ. τα πιτσιρίκια των Ασωμάτων, που για ένα χρόνο βλέπουν την παιδική χαρά τους να είναι αποθήκη ενός εργολάβου δημόσιων έργων. Το ξέρουμε πολύ καλά οι πεζοί της πόλης (και όχι μόνο) όταν βαδίζουμε στα πεζοδρόμια μετ’ εμποδίων ή βλέπουμε ακτές να είναι απροσπέλαστες για το ευρύ κοινό και να μεταμορφώνονται σε ταβέρνες, Night club και παραμάγαζα.
Πολλά μπορεί να πει κανείς. Όταν όμως έρχεται η ώρα των βουλευτικών ή δημοτικών εκλογών, ο κακο-εξυπηρετημένος Πολίτης γίνεται στόχος εκλογικής πελατειακής σχέσης και ψηφοθηρίας και τον βομβαρδίζουμε με «θα» και επικοινωνιακά «τρυκ». Το μήνυμα, λοιπόν, ας είναι ένα προς τους κάθε λογής «αρμοδίους». Είμαστε και θέλουμε να είμαστε ΠΟΛΙΤΕΣ με την ουσιαστική και συνταγματική έννοια του όρου. Αν δεν μπορείτε α το επιτύχετε αυτό, δε θα σας κάνουμε τη χάρη να είμαστε πλέον ΠΕΛΑΤΕΣ σας. Και η Αίγινα ζητάει αυτά που δικαιούται. Καλό υπόλοιπο του καλοκαιριού και ψηλά το κεφάλι, αγαπητοί συμπολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: