18/11/08

"ΜΙΚΡΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΑ", μια πρόταση για ουσιαστική αποκέντρωση.

Επειδή η διοικητική αποκέντρωση σε έναν καποδιστριακό Δήμο, πρέπει να μην είναι μόνο διακήρυξη αλλά και χειροπιαστή πραγματικότητα, ας παρουσιάσουμε το παράδειγμα της Νέας Σμύρνης. Εγκαινιάστηκε πρόσφατα στην περιοχή Πλατεία Ζαρίφη (Φάρος) το "μικρό δημαρχείο" της περιοχής, αν και λειτουργεί από το καλοκαίρι (Η φωτογραφία από την τοπική εφημερίδα "Ενημέρωση της Ν. Σμύρνης"). Ετοιμάζονται σύντομα αντίστοιχες υπηρεσίες στα Μυτιληναίικα και στους Αγίους Αναργύρους. Με υπεύθυνο έναν από τους αντιδημάρχους του Δήμου, δημιουργούνται αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Δήμου, όπου παρέχονται διοικητικές υπηρεσίες (έκδοση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων, παραλαβή αιτήσεων, εγγραφές σε προγράμματα, πληροφορίες, παράπονα κλπ).

Επισκεφτήκαμε το χώρο και πράγματι κρίναμε ότι είναι κάτι απόλυτα πραγματοποιήσιμο και στην Αίγινα. Κτήρια υπάρχουν!!! Με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας (e-mail, on-line σύνδεση με το Δήμο, φαξ) και την πρόσληψη καταρτισμένου προσωπικού, μιας και οι σημερινοί υπάλληλοι δεν είναι εξειδικευμένοι και απλά ανοίγουν την πόρτα το πρωί, τα τοπικά μας διαμερίσματα μπορούν να έχουν τα "μικρά δημαρχεία" τους.

Πιστεύουμε, μάλιστα, ότι είναι απόλυτα ρεαλιστικό να πούμε ότι παρόμοιο γραφείο υπάρχει δυνατότητα να λειτουργήσει εποχιακά και στην Αγία Μαρίνα. Η οικονομική επιβάρυνση του Δήμου θα αξίζει, γιατί θα αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής και θα υπάρχει μεσο - μακροπρόθεσμο όφελος.

Απομένει, φυσικά, το βασικό: Η πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής. Εμείς απλά θέτουμε την πρόταση σε δημόσια συζήτηση. Και ... περιμένουμε ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: