2/11/09

ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ Ο ΛΟΓΟΣ !


Η λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας βασίζεται στο νόμο 3731/ 2008, που έχει τίτλο «Αναδιοργάνωση της δημοτικής αστυνομίας και ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών» (ΦΕΚ 263/Α/23-12-2008).Με βάση το νόμο αυτό έχουν εκδοθεί όλες οι πρόσφατες σχετικές εγκύκλιοι. Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, «η Δημοτική Αστυνομία είναι συνυφασμένη με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της, εξυπηρετώντας την αρχή της επικουρικότητας, στο μέτρο που βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών συμβάλλοντας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων, την εν γένει εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και στην ικανοποίηση γενικότερα των τοπικών αναγκών» (πηγή: Εγκύκλιος ΥΠΕΣΔΔΑ). Κυριότερες αρμοδιότητές της επιγραμματικά είναι οι εξής:
Θέματα καθαριότητας, εντοπισμός, καταγραφή και απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων, έλεγχος και τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας {Κ.Ο.Κ.} και επέμβαση όπου χρειάζεται έπειτα από καταγγελίες δημοτών, ρύθμιση κυκλοφορίας σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ανάγκη, εντοπισμός παράνομων διαφημιστικών πινακίδων και ειδοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την απομάκρυνσή τους, έλεγχος για την ύπαρξη παράνομων μικροπωλητών και απομάκρυνση τους από τους χώρους των λαϊκών αγορών, έλεγχος σωστής λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επίσης έλεγχος για την τήρηση ωραρίου και καθαριότητας, παρουσία και συνδρομή σε πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα του δήμου, έκδοση βεβαιώσεων μονίμου κατοικίας για μεταδημότευση ΜΟΝΟ και τέλος, πολεοδομικές παραβάσεις. Οι αρμοδιότητες αυτές κυρώνονται με αποφάσεις του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου.
Αν κάποιος αναζητήσει στοιχεία στο Ίντερνετ, θα διαπιστώσει ότι σε πολλούς Δήμους της Χώρας η Δ. Α. είναι πολύτιμο «εργαλείο» του Πολίτη. Στην Αίγινα, παρά το ότι η Δ. Α. έχει πια στελεχωθεί με αρκετούς υπαλλήλους, ο τρόπος που η Δημοτική Αρχή διευθύνει το έργο της, σίγουρα την αδικεί και την εκθέτει απέναντι στους δημότες. Αν κάποιος κάνει μια … άτυπη δημοσκόπηση, ρωτώντας τυχαία περαστικούς, θα ακούσει ότι «είναι αυτοί που μας κόβουν κλήσεις» !!! Όπως διαβάζετε όμως παραπάνω δεν είναι έτσι, αλλά οι δυνατότητές και αρμοδιότητες είναι πολλές. Πρότασή μου είναι η στροφή της Δ. Α. προς το Δημότη όλων των περιοχών του Νησιού, με πρώτο βήμα την πλήρη ενημέρωση για τις αρμοδιότητες, την ιεραρχία της και ανακοίνωση τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης και άμεσης επέμβασης. Είμαι βέβαιος ότι τότε τα δημόσια οφέλη από την Δ. Α. θα είναι μεγαλύτερα και ότι θα κάνουμε βήματα ΜΠΡΟΣΤΑ!
(Το άρθρο αυτό σε πιο εκτεταμένη μορφή δημοσιεύτηκε στο τρέχον φύλλο της τοπικής εφημερίδας ΑΛΛΗ ΟΨΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: