5/11/09

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΤΙ;


Όσο μελάνι κι αν "έχει χυθεί", μετά τα τελευταία σημαντικά γεγονότα στην Ελλάδα, για την αναζήτηση των αιτίων αλλά και των συνεπειών του εκλογικού αποτελέσματος, πάντα θα υπάρχει θέση και για νέες απόψεις, που θα φωτίσουν μια ακόμα πτυχή του θέματος. Θα εκφραστούν οι ελπίδες και οι προσδοκίες για τις κινήσεις της "επόμενης μέρας" και θα αναλυθούν τα λάθη που οδήγησαν σε μια τόσο εντυπωσιακή εκλογική συντριβή την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα θα ακουστούν απόψεις για τις πραγματικές δυνατότητες της νεοεκλεγμένης κυβέρνησης του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.
Πράγματι, κατά την προσωπική μας άποψη, τα πρώτα βήματα γραφής είναι θετικά. Είναι, όμως πολύ νωρίς για εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων. Τα λάθη διακυβέρνησης της Χώρας, που οδήγησαν στην εκλογική ήττα της Ν. Δ. και τώρα αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο, είχαν στερήσει από πολύ μεγάλο ποσοστό του Λαού την ελπίδα. Συνεπώς η κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί στο "βαρύ φορτίο" των λαϊκών προσδοκιών και παράλληλα στη μεγάλη ευθύνη της διαχείρισης της μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με όσο το δυνατό λιγότερες συνέπειες για τον απλό κόσμο, που βιώνει πιο πολύ τον αντίκτυπό της.
Τι περιμένουμε, όμως, μετά την κυβερνητική αλλαγή; Θα αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη η κάκιστη οικονομική κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Θα ανασάνουν "ως διά μαγείας" τα ελληνικά νοικοκυριά, που στην πλειοψηφία τους τα βγάζουν πέρα "με τα ψέματα"; Θα υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη, ώστε ο καθένας να φορολογείται και να συμμετέχει ανάλογα με την πραγματική του
δύναμη; Νιώθω πίκρα, για παράδειγμα, όταν μαθαίνω, μιας και στη μικρή μας κοινωνία λίγα πράγματα μένουν κρυφά, ότι επιχειρήσεις εύρωστες οικονομικά, που οι ιδιοκτήτες τους κινούνται με χαρακτηριστική οικονομική άνεση, παίρνουν επιστροφή φόρου … Και τη νιώθω, γιατί ξέρω ότι εγώ ο μισθωτός, πληρώνω κι από πάνω ή γιατί ξέρω πώς πολλοί συνταξιούχοι του ΟΓΑ ή νέα παιδιά της γενιάς των 400 ως 700 ευρώ, περνάνε το μήνα τους με όσα κάποιοι χαλάνε για πλάκα ένα Σαββατόβραδο. Και τη νιώθω ακόμα γιατί μαθαίνω πώς όσα θα εισπράξω εγώ σε όλη μου την υπηρεσιακή πορεία, ένα "χρυσό αγόρι" - κομματικός "τιτουλάριος", που διορίστηκε διοικητής σε έναν μεγάλο οργανισμό, τα εισπράττει σε ένα μόλις χρόνο.
Θα υπάρξει κοινωνική διαφάνεια, ώστε να έχουν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες και ίδια δυνατότητα συμμετοχής; Είδα με ευχαρίστηση να δίνεται η δυνατότητα κατάθεσης αιτήσεων για διάφορες κρατικές θέσεις στον καθένα, που θεωρεί ότι έχει τα ανάλογα προσόντα, μέσα από την ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού, πράγμα που μέχρι χτες ήταν προνόμιο μόνο των βουλευτικών γραφείων. Άκουσα με ικανοποίηση, ότι έχει αποφασιστεί να καταργηθούν τα διάφορα νομιμοφανή τερτίπια, που καταστρατηγούσαν στην πράξη τους νόμους των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ.
Πολλά ακόμα μπορούν να αναφερθούν, που γενικά συντείνουν σε μια κεντρική σκέψη. Οι αλλαγές στην κατάσταση του Κράτους και στην ποθητή βελτίωση της καθημερινότητας δεν θα γίνουν με κάποιο μαγικό ραβδί, αλλά με την σταδιακή και "μέρα με τη μέρα" ενδυνάμωση του κλίματος εμπιστοσύνης και του "περί δικαίου" αισθήματος του Πολίτη. Προβλήματα θα υπάρξουν, πιθανότατα και λάθη, αλλά ας είμαστε αισιόδοξοι και ας κοιτάμε πάντα ΜΠΡΟΣΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: