5/10/08

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ"



Ολοκληρώθηκε στις 28 Σεπτέμβρη το τριήμερο επιστημονικό συνέδριο "Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ", που διοργανώθηκε από το Καποδιστριακό Πνευματικό Κέντρο,στα πλαίσια του «έτους Καποδίστρια», επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 180 χρόνων από την ορκομωσία του στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αίγινα.


Η εναρκτήρια εκδήλωση, έγινε στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου. Παραβρέθηκαν μέλη του Κ. Π. Κ., ο Δήμαρχος, ο Μητροπολίτης κ. Εφραίμ, λιγοστοί (όπως πάντα) δημοτικοί σύμβουλοι και αρκετοί κάτοικοι. Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Κ. Π. Κ. πανεπιστημιακός καθηγητής κ. Κώστας Γαβρόγλου αναφέρθηκε στην συμβολή του Ι. Καποδίστρια στην δημιουργία του Ελληνικού Κράτους και μίλησε με πολύ θερμά λόγια για όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του Συνεδρίου. Με τη σειρά του ο κ. Δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τη διάσωση των καποδιστριακών κτηρίων. Η εναρκτήρια βραδιά έκλεισε με εισήγηση του σημαντικότερου, σήμερα, ερευνητή της εποχής του Ι. Καποδίστρια, καθηγητή του Παν. Κρήτης κ. Χρήστου Λούκου.


Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίστηκαν για το επόμενο διήμερο στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου, που έχει καθιερωθεί τελικά ως ο πιο αξιοπρεπής χώρος για τέτοιου είδους εκδηλώσεις, αυτή τη στιγμή. Την έναρξη των επιστημονικών εργασιών προλόγισε ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Νεκτάριος Κουκούλης, που προέδρευσε τιμητικά και στην 1η συνεδρία. Θετική ιδέα ήταν και στις υπόλοιπες συνεδρίες να προεδρεύουν εκπαιδευτικοί του Νησιού. Οι εισηγήσεις στο σύνολό τους ήταν πολύ αξιόλογες και κάλυψαν πολλούς τομείς της Καποδιστριακής εποχής, ενώ δεν έλειψαν και πρωτότυπες ανακοινώσεις νέων ερευνών. Μετά από κάθε εισήγηση, τέλος, γινόταν διάλογος και ανταλλαγή απόψεων. Η συμμετοχή του κοινού ήταν ικανοποιητική αλλά των Δημοτικών Συμβούλων ανύπαρκτη, πλην των κ.κ. Αποστολίδη και Μπόγρη (που είχε και την οργανωτική ευθύνη από πλευράς Δήμου) και ορισμένων ολιγόλεπτων τυπικών παρουσιών.

Οι εργασίες έληξαν με ξενάγηση στα Καποδιστριακά Κτήρια ενώ οργανώθηκε και στον Πύργο Μάρκελου σχετική έκθεση, που στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε σχολεία της Αίγινας. Οι σύνεδροι έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη φιλοξενία και την τεχνική βοήθεια του Σχολείου και του προσωπικού του Δήμου. Διοργανώσεις σαν αυτήν πρέπει να γίνονται στην Αίγινα, γιατί την κάνουν πανελλαδικά γνωστή.


Το συγκεκριμένο συνέδριο, τέλος, βοήθησε σημαντικά όλους όσους το παρακολούθησαν να σχηματίσουν μια πιο αντικειμενική και ισορροπημένη άποψη για την μετεπαναστατική εποχή και τον ίδιο τον Κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: